Wednesday, September 30, 2009

“What If The Rabbits Can Talk Back?”

Satu pengalaman lucu masa2 skolah.

Me and my bestfriend bought our first stuffed animal together when we were 18. It’s a Pink Rabbit. Bulu dia nice dan boleh dicuci. So kami dua ni lebih kurang ja. Dua2 very girly and quite kebudak-budakan. Do you guys believe that we actually talk to our rabbits? *Lols. Kami cakap dengan rabbit kami as if la itu rabbit boleh dengar. If sia pi kelas, sia akan kasi titun tu rabbit di katil sia dan kasi selimut dia. My bestfriend pun ada style dia sendiri how to talk to her rabbit. Kawan2 kami yang lain cakap, “Nanti tu rabit kamu tiba2 menjawab balik baru kamu tau.” Kami selalu ketawa ja bila dengar dorang cakap2 macam tu. Mana logic rabbit pandai cakap, kan?

One nite, kami di meja study di dalam bilik and kami masing2 pegang patung rabbit kami dan main2 cakap dengan masing2 punya rabbit. Then masa kami study, kami letak patung rabbit tu atas meja masing. Suddenly black out! Kami sedar cuma kami “berempat” saja dalam dorm yang begitu besar. Itu pun yang dua lagi tu adalah RABBIT kami!!! Hahahahahaa. Masa tu, my bestfriend said… “Kau nda takut kaa? Kau tau apa sia pikir sekarang ni?” Then sia dapat baca pikiran bestfriend sia. Suddenly terngiang-ngiang di kepala sia apa yg kawan2 sia cakap pasal “rabbit tu bercakap balik” dengan kami. Sia sure my bestfriend thought the same thing. Imagine la the dorm was very dark and kami cuma duduk di kerusi tu tidak bergerak sebab tidak tau mau pegi mana. Kedudukan dorm kami tu paling hujung lagi tu. Memang menakutkan. What if the rabbits suddenly keluarkan suara? Whatever suara yang keluar bukan dari mulut kami dua, confirm akan datang daripada rabbit2 kami!! *Lols. Masa tu hobby bercakap dengan rabbit betul2 terkena sama muka kami sendiri.

Then I said, “I know what you’re thinking but don’t say it. I think better kita tapuk bawa meja o. Now!!! Then apa lagi, cepat2 kami pegi duduk di bawah meja kami tu, kebetulan meja tu jenis lekat di dinding so di bawah dia luas. So kami dua duduk sambil peluk kaki sebab memang kami betul2 takut masa tu. Then kami dengar orang teriak dari luar, masa tu kami rasa kami betul2 isolated dari student lain sebab kami di bilik paling hujung. Kawan2 kami lain ada yang di study room, di class, di canteen - at least dorang bukan terperangkap macam tu. Dengan satu cahaya pun tiada. Suddenly my bestfriend tidak habis2 cakap, “What if the rabbits…” Nahh, sudah la orang sedang takut. “Ui jan cakap baaa! Sia cakap sama dia.” “We need to run out from this dorm now. 1…2…3 go!!”

Apa lagi, kami keluar ja dari bawah meja tu terus berebut tulak tu pintu dorang dan keluar di corridor. Biarlah gelap. Sekurang-kurangnnya kami rasa lagi selamat di luar daripada di dalam. Sebab apa? Sebab di dalam tu ada kamirang punya rabbit yang dikhuatiri akan mengeluarkan suara gara2 mau membalas sama kami! Hahahaahha.

/me berabis abisan ketawa.

Lucu kan guys? Lepas datang karen balik, kami antara rasa lucu atau malu dengan perangai kami. Sepa suruh bercakap dengan rabbit tu. Nanti kalau tiba2 pandai bercakap balik macamana? Nah, tau pun takut. Hahahaahahahahahaahahhaahaha

Moral of the story: Talk to another human being instead of a rabbit doll!!!

*Lols!!!!

"No Thanks!"

This is what I often say when someone offers me something, especially foods. Sia cerita dengan kawan sia pasal raya hari tu, dia cakap semua rumah yg dia pegi dia akan makan walaupun sikit, takut tuan rumah kecil hati. Sia hairan. Selama ni, sia pikir yang org yang offer makanan dengan orang lain tu akan lebih suka kalau kita cakap No, Thanks. Maybe pasal tu la sia selalu menolak dan cakap No, Thanks.

Ini lah satu perkara yang sia overlook dalam kehidupan seharian. Sia sentiasa pikir yg menolak sesuatu tu adalah lebih menggembirakan orang yg offer. Apa lagi kalau orang jemput sia pegi satu party yang tiada kaitan dengan sia, sia tidak akan datang kalau orang tu cuma main cakap2 ja. Sia beranggapan yg dorang menjemput just to be polite. In other words, dorang cuma ajak2 ayam ja. Mungkinkah No, Thanks ini actually menyinggung orang?

Sia masih ingat raya last year. Semua kawan2 sia yang limpas this office dekat tempat sia akan dijemput oleh boss dia untuk makan kuih raya, but dorang tidak pula panggil sia. Sia ada rasa kecil hati sikit. Walaupun sekiranya sia akan menolak, at least dorang jemput la juga sia ba kan? Hehehehe. And then, a year later iaitu kemarin, dorang buat small party terbuka. Dan sia kebetulan lalu depan dorang so dorang jemputlah sia. Sia nampak muka sorang kakak tu, (iaitu boss yg tidak jemput sia last year) memang tunjukkan reaksi yang strange sikit. Tapi entah kenapa sia dapat tangkap reaksi muka dia. Dia punya reaksi muka tu seolah-olah cakap, “Baik lagi tidak jemput, sama juga dia tidak mau tu.” Yes memang pun, sebab sia almost cakap, “No thanks…makan la kamu. Sia kenyang sudah!” Sia nyaris cakap macam tu. Rupa-rupanya memang sia terlalu terbiasa dengan “menolak”. Mungkin perangai sia tu buat orang keliling sia cakap sia ni sombong.

And you guys know what happened? Sia finally terasa untuk buat satu perubahan. Sia cakap “Okayy…kejap sia datang.” Ahaa…finally si 256 ni mau bercampur juga dengan orang ahh.. (maybe suara hati dorang cakap macam tu…Hahahahaha) Sia pun suddenly sedar yang selama ini sia memang jenis org yang sentiasa menolak gara2 sia tersilap anggap yang dorang cuma ajak2 ayam. As a result when sia finally tidak cakap No, Thanks untuk kali ni, kami duduk berkumpul sana, dan cerita macam2 – some of them tengok ja sia mungkin kehairanan sebab dorang nda sangka yang sia ni actually friendly. Bukan saja banyak cakap, I actually have a lot of points to speak about satu2 topik yang dorang bawa. Sia suddenly rasa BEST betul sebab sia let myself mix dengan orang2 – though they don’t have to be my goodfriends for me to lepak with them. It’s something new, and it’s something good. :)

Sia kena ubah persepsi sia tentang hal ini. Bila orang offer something, bagus lagi sia anggap dorang ikhlas. I am ashamed of myself, guys. Orang lain datang rumah sia, apa saja yang kena hidang pun dorang paksa juga minum. Ini memang “adat” dalam pergaulan sesama manusia kan? Maybe I don’t have to totally change my ways, but at least I understand how it works now. Maybe dengan lebih memahami cara membawa diri dalam masyarakat, sia tidak perlu lagi menerima word “sombong” tu dengan pasrah cos I know I am NOT sombong :)

Note: Dengan itu, sia mengumumkan, sepa2 yang offer sia makanan, sia akan ambil ja dan cakap Thanks kuat2 dan senyum macam tu kanak2 riang barulah yg memberi tu rasa happy. *giggles. (Hahahahaahahahahahahhaha. Sott sudah si 256 ni baa…*Lols :P)

Tuesday, September 29, 2009

Can You Bring $$ To The Grave?

Orang cakap, menabunglah untuk masa depan. Betul juga. Tentu ada masa yang kau akan memerlukan duit, dan masa tu la tabungan kau tu akan membantu kau. True. Very true. Tapi nanti lepas tabungan tu digunakan, apa lagi yg tinggal? Then penat2 kumpul duit, habis dengan sekelip mata gara2 menampung keperluan di saat kecemasan. Sakitnya hati mau guna tabungan yg penat2 dikumpul. Nanti macamana dengan “masa depan”? Nanti kena start saving dari Zero…whoaaa…Don’t want la guna that tabungan. Better save untuk masa depan. Yes, “Masa Depan”.

Ini sikap segelintir daripada kita. Terlampau sayang mau spend duit. Gara2 terbawa-bawa sama tu “Menabung untuk masa depan” sedangkan bila dorang sampai ke “masa depan” itu, dorang masih refuse untuk belanja duit dorang yg sudah banyak tu. Dengan alasan, untuk “masa depan” bah…Uiii…bila la mau sampai masa depan kau ni geng??!

Jangan kita lupa purpose kita simpan duit hari ini. Iaitu digunakan ketika ada keperluan. Tapi orang sudah begitu obsess kumpul duit, dan suka tengok buku akaun ada banyak duit, sampaikan sayang betul mau spend. Dorang lupa yang purpose dorang menabung tu adalah untuk keperluan masa depan. But when masa keperluan tu tiba, dorang LUPA terus. Dorang rela tidak dapatkan keperluan tu asalkan duit dorang tidak kena kacau. Gila kahh?

Actually, ini adalah satu “gejala” biasa untuk orang2 yang pernah rasa tiada duit, and then tiba2 ada duit banyak. Dorang sayangg betul duit dorang. Dorang penat2 kumpul duit tu. Biar la hilang saudara, biarlah hilang kawan, asal dorang rasa bahagia ada duit banyak. Masa ahli keluarga susah pun, tumpang tengok saja. Itu tidak apa lagi. Tapi ni sampai diri sendiri susah pun masih sayang mau belanja duit!!!

My dad selalu cakap benda ni. Sia dengar betul apa dia cakap. It makes sense. Duit tu cuma perkara kecil saja. Kalau sudah sampai timing kita pegi dunia sebelah, itu duit tiada nilai sudah. My dad cakap gini sebab dia nampak family berpecah belah pasal duit. Ada yang nda puas hati sebab tidak dapat bahagian, dan ada yang dapat bahagian lebih secara tipu. Apa lagi kalau ibu bapa sendiri – imagine la kalau kau buang anak sendiri gara2 anak kau spend duit simpanan kau dan tidak mampu bayar balik. Memang rasa marah juga, tapi kalau kita pikir apa purpose duit tu dan the fact that this life is only temporary, bodohnya kita sampai memutuskan hubungan kekeluargaan, benci membenci, dan akhirnya menjadi toksik dalam badan sendiri gara-gara berdendam…dan akhirnya punca bergaduhan itu (iaitu duit) tiada makna pun bila kita sudah tutup mata nanti. Bagus la kalau ada ibu bapa yang tolong ingatkan kita. Kita ni pun kadang2 dipengaruhi syaitan juga dengan ketamakan kita.

My mom ni ada satu perangai yang suka dengar apa org cakap dan percaya bila org jual dia product2 kesihatan yang terkini. Kadang2 bikin meradang jua sebab sewenang-wenangnya dia beli2 saja tu produk2 kesihatan gara2 kena promote2 sikit. Sia pernah geram sebab macam my mom let org2 ni take advantage. Dia senang betul terpengaruh dengan cakap2 itu ini. Ada sekali tu sia marah juga sebab gara2 jalan2 di shopping mall dalam 1 jam, tiba2 ja dia bawa balik this alat terapi yang berfungsi mengurut badan, hanya dengan taruh kaki pada selipar tu. Harga dalam RM 700. When I asked my mom, How to use this? Dia langsung tidak tau camana mau guna. And then itu barang dia simpan sana pisuk2. Dia sendiri tidak pernah guna. Haa, masa tu la sia marah betul. Ini barang ahh…macamana bagus pun teda guna juga kalau kana simpan jadi jeruk. Buang duit ja. And itu cuma satu, banyak lagi suppliment2 yang kena promote oleh kawan2 dia, semua dia main beli saja. Kalau sempat dia bawa pulang tu catalog before dia beli, confirm dia tidak akan jadi beli sebab dia akan minta pendapat kami dulu. But kalau dia buat keputusan sendiri, dia akan beli saja. Makanan organic, spirulina – macam2 lagi la! Tapi semuanya half way saja dia pakai. Then yg paling baru lagi, ada ni alat terapi baru yang diletak di kerusi dan dia akan seolah-olah urut dalaman badan tu dan perbaiki macam2 dalam badan. Alat ni my mom sudah tau guna sebab dia pernah attend tu demo. Tapi harga dia RM10k. Then when my mom cakap mau beli, my sister terus laser mulut sampai kecil hati my mom masa tu. My sister cuma tidak mau dia main beli2 macam tu dan tidak pun tau pakai macamana. Then my mom cakap macam ni… “Duit tu teda makna kalau sakit. Kalau umur panjang, berapa banyak pun kau buli kumpul balik. Tapi penat2 kerja pun tapi badan sendiri sakit pun tidak mau belanja duit, buat apa?” Betul juga my mom cakap. Then sia diam ja. Suddenly sia syukur pula yg my mom get the concept right. Lagipun bukan dia kasi susah orang lain. Dia guna duit dia sendiri juga. Lagi la orang teda hak mau larang.

So jangan kita lupa tentang purpose sebenar kita mencari duit. Bila nampak orang berbelanja, sia tidak akan prejudis lagi. Dorang bukan susahkan sia juga. Kalau dorang boros, dorang yg tanggung. But at least dorang rasa sangat happy dapat berbelanja, which is MUCH better daripada kau punya duit bank berlambak, tapi orang nampak kau hidup melarat. Kais pagi makan pagi gara terlampau berjimat. Tiada salahnya kau kasi diri kau rasa pakai pakaian yang cantik2, kasut yang cantik2, makan yg sedap2 – berbelanjalah sekali sekali untuk reward diri sendiri yg penat2 cari duit. In this case, seolah-olah… biarpun di mata kita org yang boros tu tidak baik, tapi dorang “dapat merasa” juga. Orang yg penat2 kerja cari duit tapi terlalu berjimat, kaya dalam hati saja tapi tidak pun sempat rasa apa yg mampu dimiliki. Yang paling parah lagi, sampaikan masa sakit pun masih sayang belanja duit. Rela terlantar sakit. “Masa depan” yg you guys cakap tu adalah masa you susah tu la!! Jadi masa depan apa lagi yg mau ditunggu baru mau belanja duit tu? You can’t bring money to the grave!! Remember that!

Note: Happy Tuesday Everyone! Hehehehe.

Monday, September 28, 2009

Congratulations, You’re A Human Being!!

Hi guys :) Happy Monday everyone.

You guys sedar ka something? Kita tau kita ni manusia biasa. Kita ada limitation, kita ada constraint, kita adalah makhluk yang lemah dan kita sentiasa buat kesilapan.

Sounds typical kan? But sia mau tegaskan di sini sekali lagi. Maybe you guys kena pikir betul2 hal ni, sekali lagi. When kita make mistake yang paling bodoh, kita senang blame diri sendiri. Kita pikir kita ni sudah cukup matang dan sekurang-kurangnya jangan buat kesilapan “bonus” yang menyusahkan diri sendiri. Kadang2 sudah terlampau sombong bongkak dan terlalu yakin dengan keputusan yang dibuat, we thought that “nothing could go wrong” sebab kita percaya kebolehan kita sendiri, we are positive and we have faith! And then when tiba2 things don’t fall in place, suddenly you find yourself standing there thinking, “After all that I have learnt and experienced, why did I still make the stupidest mistake like this?”

This wasn’t a mistake when you started everything. You guys kena ingat, bila you mula2 buat satu-satu keputusan. Kamu tidak tau when something won’t work out one year from now, agree? Kamu cuma buat satu keputusan yang terbaik yang ada di mata kamu masa tu, menggunakan semua penilaian yang baik, kebijaksanaan dan rationalism kamu – yes, kamu guna semua yg kamu ada. Kamu berbekalkan satu impian, satu harapan dan segala macam motivasi dalam diri kamu. That’s very good. But that doesn’t give you the power to see the future. You don’t know what will happen one year from now until you are there. This dream HAS to start somewhere, agree? Kalau kamu tidak take the first step, you will never get there. And the first step that you take, doesn’t necessarily be the best or the right one for you. And why is that? Yes, sebab kita ni cuma manusia!! God memang purposely cipta kita macam ni. Pengetahuan kita terbatas. Inilah yang kekurangan yang diberikan kepada kita sebab that’s the point of living, right?! Untuk kita menjalani hidup ni dengan menempuh cabaran demi cabaran, berbekalkan kebolehan dan bakat kita, dan batasan kita adalah kelemahan kita sebagai manusia. Iaitu pengetahuan yang terbatas, dan dicampur dengan emosi yang tidak menentu dan sikap2 yang tidak baik --- dan cabarannya adalah untuk kita berjuang dari semua ini untuk mendapatkan yang terbaik untuk hidup kita.

So when you make mistake, jangan terlalu obsess dengan kesilapan ini. Bukan pasal kita bodoh, bukan pasal kita ni tidak competent, bukan pasal kita jahat dan lain2 lagi. Reasonnya adalah sebab kita memang tidak tau apa akan jadi. Itu bukan kerja kita. Kita sudah buat semuanya dengan baik dan mencuba sedaya upaya, tapi kadang2 keadaan bukan berpihak pada kita. Nasib bukan berada di tempat kita. Dan sia betul2 inspired from this one episode of Oprah iaitu, Kita paling rugi bila kita menyalahkan orang keliling kita bila kita buat satu kesilapan, sebab kesilapan itu GAGAL mencapai fungsi dia dalam diri kita, iaitu untuk menjadikan kita jadi lebih baik! So bila kita buat kesilapan, ini lah benda yang paling berharga yang akan buat kau jadi somebody one day. Sebab kesilapan itu untuk kau improve, perbetulkan kelemahan kau, cara kau dan approach kau. Semua org berjaya yang kita nampak hari ni adalah mereka yang sudah buat begitu banyak kesilapan, barulah dorang berjaya macam tu.

Sia menulis ni berdasarkan my rational mind. Sia terpaksa tulis ni semua sebab sia pun keras kepala macam kamu juga. Tidak mau dengar cakap. Dalam kepala sia ni, ada satu akal, dan satu lagi emosi. Sia lalui benda ni baru2. Sia find out sia sudah ambil satu keputusan yang salah, dan sia ambil begitu lama untuk sedar tentang kesilapan sia tu. And beberapa hari yg lalu sia berabis mau smash diri sia kenapa sia ambil keputusan yang silap. Tapi bila sia imbas balik pada masa sia buat keputusan tu, sia YAKIN sia buat keputusan yg betul. I put my sweat and tears untuk semua ini. Kenapa sia senang2 mau smash diri sia sendiri after all I did? I am being so unfair to myself kan? And at the same time, baru mata sia terbuka tentang kelemahan dan kesilapan yang sia buat sambil lewa. Sampai orang kena teriak depan2 muka sia baru sia sedar. Then sia pikir betul2, rupanya sia ni masih naïf lagi. Banyak benda yang sia tidak tau. Sia kena accept the fact yang sia ni beginner dan sia kena banyak belajar. Sia jangan bongkak mau belajar. Sia insan yang lemah.

Memang patut macam tu. Mana boleh orang terus2 sampai atas kan? Jadi what I do now, is I allow myself to see all this as a mistake yang I don’t regret. Because ini adalah clearly part of the process untuk capai impian sia. Sia masih boleh senyum sebab sia nampak semua benda yang sia buat selama ini tu, sia betul2 follow my passion. Dan sia tidak boleh marah diri sia sebab sia ada passion. Inilah diri sia. Jadi, sekarang ni sia cuma perlu cari balance. Sia perlu accept orang lain punya teori dan jangan asyik pakai teori sendiri sebab I can try so hard but still I’m just a human being. God akan still tepuk bahu sia sebab sia sudah buat yang terbaik dan I’m sure He appreciates courage sia selama ini. Dan kalau sia buat silap, Dia sudah lama tau. Tapi Dia tidak buat sia nampak tu mistake lagi awal, sebab dia memang mau sia find out sendiri along this learning process. I NEED this mistake untuk jadi someone better.

Tapi yang bestnya… sia boleh rasa best betul sebab selepas sia tau yg benda ni silap, barulah sia nampak what’s best to come for me. Wowww…this life memang betul2 adventurous baa. Rugi kita ooo kalau kita tidak nampak yg life ni adalah actually sebuah Wonderland ba. :)

Jadi, you made a mistake? Congratulations, you pass the test as a human being.

*giggles.

Sunday, September 27, 2009

The Best Telco In Malaysia: Blue, Red or Yellow?

A few days ago, I was approached by Acorn’s representative to make surveys on telco services in Malaysia. Thanks for the nice free gift! I don’t mind completing another one with a nice bag like that! *Lols.

I think this is my right as a consumer to decide which telco (telecommunication company) provides the most satisfactory service – I make it very simple so in case you guys are deciding which one to pick, you can actually consider my points to make your choice!

I’m a Celcom user forever. Back then, Celcom gained quite a reputation. It was almost the unbeatable network around with 019. I remember that there was TM Touch with 013. TM Touch was not exactly the popular choice that time. But after that, these both companies merged and put 013 and 019 in the same family using the brand Celcom, which is namely service for telco under TM service family. But it was not long after that, the merge doesn’t seem to benefit Celcom much. It is in fact the downfall of the brand- because it’s more like the merge is not for Celcom to bring TM Touch to its height, but rather TM Touch bringing Celcom to its height. With the rise of Maxis and then Digi – they stop at nothing to beat one another to be on top.

Maxis (Red), was one time, finally the market leader in this telco service. It’s so brilliant that they are spending so much on promotion – using the famous faces to promote their service. I could see that they must be spending millions to develop the brand. You could see it from the road tour, the tv commercials, the free gifts, the sponsorship – Whoa!! For someone who cared very little about this hype, I could see how much they struggle just from their marketing strategy alone! I totally salute this brand for such a promotion.

The most humble one – the Digi (Yellow) – came a big latter in the picture. I saw Digi as “the humble one” because I saw Maxis was doing so much and Celcom was still living from its past glory – leaving Digi with “nothing much” and I saw it struggle to even be recognise as one of the noticeable Telcos. I remember that Digi kept on producing new plan that benefit the users – Almost a desperate move to even be visible, so I thought. But they never were silent. They always do something to keep themselves in the market.

It took me a while to finally try to compare them. I was stuck with Celcom forever. No matter if they are providing good or poor network, I just call myself the Celcom follower by tradition. All my family is using Celcom. My ex was using Celcom. In fact, I thought it was the reason that I bought Celcom in the first place and I was the trend setter in the family. Another Celcom family who drawn in relying on Celcom’s past reputation – because I only started to use it after the merge with TM Touch.

But with all the promotion and marketing hype done by the 3 largest telcos in Malaysia, I often remember Maxis to be the Red Giant who is famous with the popular faces, Digi the humble Yellow who is working so hard and recognized by being The Most Creative through their very very cute tv commercials that made me laugh. Remember the Yellow thingy that follows people around? It made people laugh, right? Hahahahahahahaha. Digi is just the most creative one! No questions! What about Celcom?? Ouch!!!! I saw Celcom as “The Non Mover” who is still living by its past glory and relying on its advantage to the kampung area where was still unexplored by the Red and Yellow. So, Celcom was seen to be quite happy with what it has and almost Done Nothing to join the marketing hype. I told you as if they created a success to be enjoyed for the next 10 years and be happy with it.

For years, I was still sure I was using the best telco with Celcom. Although I wasn’t satisfied with it, I thought that I didn’t have a choice especially when it was the only network with bars when I was staying at my kampung. But maybe I lost track of when the other two are finally on par with this tradition brand of mine. Suddenly, my relatives at the kampung said that they could get very good signal with Maxis, and then after Digi put their satellite nearby my area, suddenly everyone at the kampung was changing to Digi. You see, I just watch people chasing after the best network. But what did I do? Nothing. I sort of followed Celcom’s approach – be a Non-Mover and just enjoy the show. *Lols.

So today – I cut the story short. I am using 3 networks (with only 2 being active at once). I can now decide which is the best. I was only using Digi and Maxis for months, and already they beat Celcom. In terms of services, free gifts and most importantly, CALL CHARGES – they definitely beat Celcom. When I read the views of the users, most of them said that they only reason they are sticking with Celcom is because – they don’t want to lose their numbers. It’s almost the same reason why I’m still a Celcom user. When it becomes your tradition since day one, it’s tough to change when your family is using all the same network.

So the Winner goes to… (drum roll please…) The Yellow!!!!!!!! Nothing beats CHEAP call charges, agree? DIGI is definitely the cheapest around. I mean, I don’t know if Maxis is similar because I don’t use my Maxis often. Why? Because DIGI gives me a very good rate and value for my money, then I just don’t have to look elsewhere. DIGI keeps on impressing me everytime I make calls. You guys know that I don’t usually make calls. But eversince I’m using DIGI, I become a generous caller. *Lols. Other than the fact I mostly use my Celcom, leaving my DIGI a good credit balance enough for me to offer, “Just misscall me if you want to talk, I’ll call you.” Hahahahahaahahahahahahahahha. Never in [256]’s history to make offers like that. I can’t help it! It’s just so cheap. I could talk for almost 20 minutes just spending about RM5 something. If you think I am exaggerating, just put it this way. You have to understand that I’m under Celcom spell for many years, now you imagine how expensive Celcom has always been to finally make me say that Digi is sooooo cheappp!!! Hahahahahahahahahahahaha. I don’t know about its performance in the kampung area, but I guess they are all on par now. I can always use the other network if one of them is giving attitudes occasionally.

So are you deciding? The Yellow is an easy choice. But you have to stand that Yellow thingy with a funny face following you around. Hahahahahahaha. Good job you Yellow! But this is not permanent. Just watch them fight and we enjoy the best rate, ok people! *Lols.

Friday, September 25, 2009

"I'm Stress-Free He Said?"

From this blog alone, you know that I always become the place where people come and share their problems and grief. In other words, I share their burden and lighten their stress, just by lending my ears and give my views. Some of my friends even said that I’m almost like a Stress Therapist. It’s nothing to brag about because that’s what they said. Surprisingly, I don’t hear that only from one person. I keep hearing even the new friends say that to me, even my customers and strangers who only meet me for the first time. First, I thought that remark is rather irritating. Especially after they took much of my time when I have other things to do. I think that it’s just to say “sorry” for taking much of my time. But at one point, I think they might have a point. But does that mean I’m a stress-free person?

I think that my burden is always heavier because I like to think “overtime”. I like to think what people think doesn’t worth thinking. I often worry about the issues that are almost invisible. So you guys just imagine something bad happen to me, I could easily been totally crushed and wrecked, and sunk, and drown…whatever you want to call it.

Anything but Stress-Free, agree?

So when someone told me that he thought I am a very stress-free person, I was startled. He said that the people that he meets often speak about stress, and even passing their stress to other people. I’m different because when I talk, I talk like I have a mind free from stress like everything is going smoothly in my life. He said, he’s surprised that whenever he called me, suddenly all his stress was gone, and his brain is charging rapidly. He even asked me, “256, don’t you have stress ka? How come you always sound cheerful and happy? You’re very different!”

Unfortunately, I know myself better. I said to him, “I do have stress. But I don’t feel the needs to share with you about my stress. I don’t think it’s even an option. What for? And it doesn’t mean that when I don’t talk about stress, I don’t have stress, okay?”

I write about this because today is a very stressful day for me. It’s so stressful that I feel very weak to even walk properly. The kind of burden in my heart now is almost indescribable. It’s so so heavy and I feel like crying. I imagine that if someone else in my place, she might handle this easily than me. I told you guys I am very weak. It’s so bad. I always become the shoulder to cry on when people have problems. But is this the price to be me? I don’t have that shoulder that I can really feel comfortable to cry on. Even to the closest person I know, I’m just not used to share my burden.

I sms-ed my big bro and said something funny. He is very busy for this festive season so we don’t usually talk and joke like the normal days. But still, I sms him because I want to find a reason to smile. I could not let him know that I was not feeling good. Instead, I told him about the cute things that happened this morning when I felt like one hot lady – when a few different guys were whistling and greeting me when I walked by. Hahahahahaahahahahahahaha. I remember when the car passed me by, the guy slowed down and honked me and waved at me. Hahahahahahahahaha. I was not bragging about the “funny attention” I got this morning, I thought it was so funny. So I used that incident to SMS my big bro so that I could cheer him up too just in case he was also feeling down. I told my bro – Laling I feel so cute laa this morning…*Lols. And I said, “I think I wear a bit more sexy laa…I think that’s why the guys are going nuts. Hahahahahaahahahahahahhaha. I knew it that this could make my big bro smile. And he replied me with a very happy laughing SMS. It cheered me up a lot. But he didn’t know I was having a bad day. That’s how I hide my grieving heart. People don’t have to know I’m feeling bad inside. Why should they know that I’m breaking inside? It’s so much nicer to spread laughter than tears.

Percaya atau tidak, bila sia diuji dengan masalah2 macam ni, blog sia ni seolah-olah mau ketawakan sia. Blog sia bilang sama sia, “Nahhh, kau ingat balik apa kau tulis tu. Mana sudah peginya positive thinker tu?” Tapi masa kita susah, memang susah sikit mau jadi positive. Sia cuma cakap sama God, “Lord, please don’t make that look baa…I know la this is just a worldly game and look at me, sikit2 pun sudah mau nangis. Sedangkan ini semua cuma mainan dunia ja. Apa yang lagi besar dari kuasa Tuhan kan? Bila pikir betul2, kita boleh end up rasa diri ni terlampau naïve dan tidak tau apa2. Sia rasa blog sia ni macam satu tamparan sama sia bila sia diuji. Sebab blog sia ni tempat sia tulis semua pikiran2 sia yang rasional. Bila sia jadi nda rasional, macam blog sia ni keluar lidah pula sama sia. Hahahahahahaha.

Well guys…I am feeling a bit better now. Masa sia sedang tulis ni, actually sia paused kejap sebab I get a call. Itu call betul2 macam satu answered prayer yg berkaitan sama stress sia ni. Wow…baru juga kita cakap pasal kuasa Tuhan. Sia pernah buat this little game with God, I said, If this is to test how mighty is my Lord, that when I face a big problem, I will not worry. I will put all my faith in him. And see how He actually handles it for me. What I can do is to act in my capacity to look for solution but the rest will still depend on him. Guess what? After sia buat beberapa test tu, sia sentiasa dapat kembali senyum selepas satu siri pressure and stress yang melampau-lampau. Berkali-kali sia amazed dengan kebesaran Tuhan. Tapi berkali-kali jugalah kita akan lupa balik. Kalau teda masalah yang datang, entah2 kita akan terus lupa. Tu la dorang cakap, masalah tu akan bawa kita dekat dengan Tuhan.

Sia cuma remind myself satu benda. Macamana teruk pun masalah sia, apa yang sia mau havoc sangat? Family sia sihat, sia sihat, kawan2 sia sihat, ada orang2 yang sayang sia, then apa lagi sia mau? What could be that bad ba kan? Semua problem di dunia ni temporary saja ba. God cuma mau kasi rasa kita asam garam hidup ja, and dia mau kita gembira bila kita berjaya melaluinya. Dia cuit2 sikit pun kita sudah lintang pukang. Dia mau tinguk camana kita handle ba tu. God cuma kasi sia sikit ja sebab dia tau sia lemah that :) Manatau kamurang pun stress sekarang ni, harap2 terubat juga hati kamu tu bila baca apa sia tulis ni ok guys…yang di atas tu sedang senyum2 tinguk kita tu. Kamurang nda malu ka antuk kepala di dinding? *Lols. Nahh…jan buat yg bukan2 ah. Have faith in Him. Jan banyak tanya. Kau buat dulu baru kau tau apa sia maksudkan. :)

Thursday, September 24, 2009

One Of Those Friendship Days

Sia plan mau beli barang so usually masa ni la sia akan contact my friends supaya we can hangout during lunch and steal time to chat. 2 of my closefriends made it. Yang funnynya, even from the nite before lagi kami sudah berpikir mau makan di mana. So kami kira mau try menu baru instead of KFC saja memanjang. Then one of them told me di SMS, “No More KFC this time ahh”. Hahahahahaha. Then I said, “Okay, then tomorrow let’s go to foodcourt and find something there.”

So the next day, sia terpaksa ubah jadual makan sia. Sia tidak makan any brunch as usual. Nanti tidak best pula kalau sia tidak enjoy makan if keluar dengan kawan2 sia. Sampai di shopping mall tu, bestfriend sia ni cakap, “Dari kemarin lagi sia nda makan ni, capat kita pi makan!!!” Then sia berabis ketawa bah. Ketara abis yang bukan sia sorang ja yang tidak makan dari pagi. Dia tu gimmick ja cakap nda makan dari kemarin tu. Saja mau buat havoc. Hahahahaha. So bestfriend sia cakap, “Itu foodcourt bau ba! Let’s go somewhere else.” Kami nda banyak cakap, ikut dia saja. Kamirang pikir dia ni staring sudah tau mana tempat makan sedap. Kali tinguk, dia bawa pi kedai cina – small2 one punya. Sudahlah dia tau sia ni allergic sikit makan kedai cina, tapi nda apa, kawan punya pasal. Then actually bestfriend sia tu ja yang gembira dengan tempat tu. Sia totally tidak tau mau makan apa. Semua makanan dia ganjil to me. Even kawan sia sorang lagi tu, who is also a half Chinese, pun paning2 tinguk menu yang ada. Then sia men pok silap ja la mana2. Not even a chicken meal. Sama ada fish or pork saja. Haiyaaaa!! Hantam ja la nakk!! Sia dan kawan sia tu order lebih kurang ja, cuma sia ambil fish and dia ambil pork. Satu kali tu makanan sampai, sia cakap, “Haa, ini laa yang sia order tu??” *sambil tinguk tu makanan lama2. Hahahahaha. How bad can it taste juga kan? Sia tidak pecaya orang buka kedai makan langsung tidak tau masak. Mesti pun buli makan baitu. Minuman sia order nescafe panas.

Nasib baik la sia lebih pentingkan masa dengan kawan2 sia dan bukannya makanan tu. Actually, itu nescafe pun sudah ada something wrong. Terlalu pahit. Tidak cukup susu. Sia ni peminum nescafe yang terkemuka di dunia, mana buli dorang kasi buat sia nescafe pahit ba kan? Hahahahahahahahahahaha. Peminum Nescafe pun akun kalah oo sama kepahitan dia. But nda apa, yg penting kamirang tiga dapat cerita2. Biar pun itu mee sia macam rasa maggie segera, sia main telan ja sebab sudah depan mata. Yang kawan sia satu tu pun lain macam ja muka dia makan tu mee dia. Cuma bestfriend sia tu saja berbahagia sebab tempat tu memang markas dia. Bah…makanan sudah habis, tapi kami ni ada habit untuk stay lama2. Kalau kami semua free sampai petang, sampai petang la jawabnya tu. Punya rancak kami cerita. Terasa tiba2 kedai makan tu kosong dan ada kami 3 orang ja. Cakap tidak tengok kiri kanan, ketawa pun sampai kana tepuk2 tu meja. 1 jam…2 jam… Itu tempat macam sudah jadi kami yg punya. Meja keliling kami sudah tukar orang beberapa kali. Mangkuk dan gelas kami semua sudah di tengah meja, tapi gelas Nescafe sia tu lagi yg ada separuh. Sia akun kalah tidak dapat lawan itu kepahitan dia. But dari pandangan biasa, gelas Nescafe sia yang separuh tu la “penyelamat” kami. Sebab at least we have the license to stay at that table since sia belum habiskan tu kupi sia. Hahahahahahahahahahaahahha. Kami tidak tau berapa banyak jelingan yang dilempar ke arah kami, terutama dari tu taukeh kedai. You guys know what?

Tiba2 taukeh kedai tu datang…

“Haloo amoi2. Excuse me ahh.. Kamu sudah duduk sini ahh, mau 2 jam lebih woo. Ini meja ahh, sia pok satu hari dapat paling kurang RM50 woo, tapi pasal kamu duduk ini meja begini lama, sampai sekarang tidak ada tukar orang. Ini sudah bikin rugi sama sia woo. Bagus ini macam la. Sia angkat ini meja sana (*sambil tunjuk ke ruangan kosong yg terhad di ruang tangga Exit yang berdekatan), then baru kamu sambung cerita kamu loorr…sampai itu kupi habis. Ini setangah galas pun mau 2,3 jam mau kasi abis woo.*sambil ketuk2 tu gelas nescafe sia yang masih ada separuh. Manyak lugi laa ini macammm…”

Uiks…imagine ba guys.. Matai laa!!! Hahahahaahahahahahahahaha. Tapi jangan kamurang heran, itu cuma jalan cerita rekaan kami ja untuk meluahkan isi hati tu taukeh kedai terhadap kami ba. Hahahahahahaahahahahahhaahhaahhahaha. Berabis kami ketawa sebab jalan cerita kami tu. Kami sedar juga kami ni bikin sakit jiwa dorang, tapi kami selamba ja. Siap reka jalan cerita lagi ba. Punya kuat kami ketawa sambil2 tinguk2 tu taukeh yg sibuk ke sana ke mari. Last2, “Bahh, ok la. Nanti nangis tu taukeh. Bagus kita bayar. Nanti next time tinguk muka kita, kana halau ni. Hahahahahahaha” Then masa kami bangun ja dari tu meja and jalan, kami imagine yg semua tukang2 masak, pelayan dan taukeh dia tu melompat kegembiraan dan high-five satu sama lain sambil bersorak, Yess!!! Finally!!!

Hahahaahahahahahaahahahahahahahahahahhaa.

Ini lah perangai sia dengan kawan2 sia. Kami akan stay and cerita di meja tu sampai petang tanpa hirau org keliling kami. So it’s nothing new yang kami akan reka jalan cerita macamana meluatnya dorang sebab kami duduk lama2 dan buat bising, ketawa nda kontrol2. That’s us. Benda ni sudah jadi macam tradisi sejak masa school lagi.

Lepas tu, bestfriend sia kena pegi klinik sebab dia macam mau kena demam, and tinggal kami dua lagi. Kawan sia yang sorang ni offday so dia berabis pujuk sia supaya buat off day sendiri supaya kami dapat pegi jalan2 lagi. Kawan sia ni complen dia nda kenyang makan di kedai makan tu tadi sebab makanan tadi nda best. So…kami actually singgah KFC lagi and makan as if kami teda langsung makan mee tu tadi. Hahahahahahahaha. Cuma skarang ni kami dua orang ja. Actually kalau masa school dulu mana pernah kami tukar 2 tempat makan satu kali hangout. But now lain sudah, tidak banyak pikir. Yang penting makan apa yang terasa mau makan. Yang penting enjoy!! Then mula lagi kami buat bising di KFC. Macam2 cerita keluar. Lepas 1 jam gitu, kami jalan lagi and masuk Watson. Sia automatik tukar kerjaya jadi Promoter dengan kawan sia tu. Sia promote dia barang2 yang sia pernah try…my compact powder, my lipstick, my foundation hahahahaahahahahhahahahahaha. “Aik, bila lagi kau bertukar jadi promoter ni?” Gara2 sia promote, kawan sia beli juga foundation kegemaran sia tu. Hihihihihi.. Then pegi kedai kasut lagi dan try2 tu kasut yang cantik2 belaka. Sepa sangka kami sama2 pakai saiz kasut yg sama. Begitu lama kami kawan, kami langsung tidak tau. Tapi nampaknya ramai yang pakai saiz yg sama dengan kami sebab semua yg sia mau mesti habis stok untuk saiz tu. Then hampa juga la sebab sia tidak dapat beli one of the nice shoes.

Gara2 terbawa-bawa dengan berjalan ke sana ke sini, akhirnya sia tukar jadual sia last minute. Sia almost habiskan the whole working hours dengan jalan dengan kawan sia tu ja. Memang satu decision yg tidak begitu baik but bila ingat yg masa macam ni bukan selalu datang, then sia berkorban. Sia actually habiskan masa kerja sia jalan2 dan cerita ja dengan kawan sia tu. Bukan selalu dapat jumpa dengan kawan2 baik sia ni. Apa yang sia dapat dari pengorbanan masa tu?

I feel so good inside. Walaupun hanya dapat spend time dengan dua orang daripada tujuh orang yg sia panggil kawan rapat, tapi dorang ni mewakili kawan2 sia yg lain. Dorang ni kenal sia lama sudah dan dorang tau perangai baik buruk sia. Setiap dari dorang tu pernah berselisih paham dengan sia at least satu kali dalam tempoh persahabatan kami tu. Tapi tengok di mana kami sekarang? Kami masih kawan yg rapat, malah lebih lagi sebab sekarang kami semakin matang. Perangai kami berubah serba sedikit. Ada yang jadi lebih outspoken dan tegas…so on and so forth. Pengalaman hidup, pergaulan dan kerja kami mengubah diri kami – tapi one part of us masih macam tu. Kami masih kekalkan tradisi lama, dan masih lagi gila2. Masih lagi suka buat taukeh2 kedai makan dan restoren meluat dengan kami sebab suka lepak lama2 gara2 setengah gelas kupi belum habis minum. *Lols!!!

Bila sia pulang ja, sia rasa satu perasaan yg best. Entah kenapa sia rasa sia betul2 happy sia ada kawan2 macam tu. Sia ingat yg bukan mudah untuk kekalkan persahabatan. Semua kawan2 baru yg datang dalam life sia tidak akan boleh beat dorang ni. Kawan2 sia pun setuju yg semua kawan2 baru yg datang selepas kami tidak akan boleh ganti tempat kami. Pengalaman susah senang masa tinggal satu rumah dan jauh dari family – tidak akan berulang lagi. Suddenly sia rasa terharu sebab kadang2 ni kita ni jadi terlalu selfish dengan diri dan hidup kita, tapi rupanya kita sangat perlukan kawan2 kita. Entah kenapa sia rasa macam mau SMS dorang something tapi jari sia tidak juga kesampaian mau type. Sia mau cakap sama dorang dgn nada bergurau, “Sia sayangggg kamu oohhh” but actually dalam hati sia memang I really mean it.

Dorang mungkin bukan kawan yg paling baik. Dorang mungkin bukan kawan yang sempurna. Tapi dorang adalah treasure dalam hidup sia. U guys sedarkah kita ni macam layang2 yg terbang ke satu2 tempat tapi tidak tentu hala – sekiranya kita teda kawan? So kalau kita jumpa kawan2 yang ikhlas mau kawan kita tanpa mengira kekayaaan dan rupa paras, kita hargailah dorang. Bukan senang mau jumpa kawan2 mcm ni. Hidup ni singkat. Especially u guys yang still at school. Grab the chance untuk dapat kawan2 sejati kamurang. Bila kamu keluar kerja, lain sikit ceritanya. Kamu punya focus sudah berlainan. Masing2 mau kejar goal. Akan jadi lah kejadian duri dalam daging, musuh dalam selimut, tikam dari belakang, kawan makan kawan dan macam2 lagi. So at least kalau kamu ada kawan2 lama yang not in the position to use you or to be used by you, ini lah yang akan mendekatkan kamu sama makna kehidupan sebenar. The virtue of friendship… kita rest kejap daripada mengejar duit, pangkat, kedudukan dan macam2 lagi greed dalam dunia ni dan just experience that innocent friendship in its holiest form. Wow guys… you should try it. One of the few wonders of life you can’t go without :)

P/S – I realize even more how much I lurveeeeee my friends. Muahss muahss muahss… hehehehehe.

Wednesday, September 23, 2009

Did I Just Hurt Someone?

My goodness. What have I done?

I was trying to get a quality tv time just now. But I left my phones upstairs. I could actually hear the signal sound coming from my phone that I have unread messages. Dammit. It was distracting me. I needed only 1 hour and I couldn’t even get it peacefully? Then after the show was over, I quickly went upstairs with a little unnecessary anguish, “This better be good or I might smash this phone” (*Lols). Yeah, I was talking to myself because the signal sound really pissed me off. I was really struggling to watch my session of Gossip Girl having to withstand irritated stares from the rest who thought the show was dull. *Lols

It was SMS from my bestfriend. I SMS her earlier telling her I would drop by nearby her workplace tomorrow, I used the line, “Just to inform you, ok?” So her reply came too late. Her first SMS said, “What time will you be there?” Since I was downstairs, that she has to wait for a reply. Then maybe she got tired of waiting for an answer, plus the impression that I was just informing her, she sent another SMS making conclusion, “Oh, you just inform me and doesn’t actually expect me to join, right?”

Ouch! I can feel the little tension. She might feel upset just because it was like I was just informing her but didn’t expect her to join. The thing is, I was concerned because it could clash with her worktime so I didn’t want to sound like I’m forcing her to make herself available. Actually bestfriend sia ni got issue with our hangout time since weeks ago. Kami sudah balik2 plan mau jumpa but sia keep on canceling it. Last week should be the week we finally spent time during lunch, but again, I canceled it because “I want to save time”. I didn’t think much how she would react. Maybe because I have serious business to think of, I don’t have time to entertain my thoughts that she might get hurt because I canceled the hangout. But she made the effort to come to my place so we actually hanged out anyway. Masa tu dia bagitau sia dia betul2 frust yang sia cancel tu hangout as we planned. Sia dapat rasa dia memang kecil hati but dia tidak besar-besarkan hal tu sebab still we got to see each other juga cuma dengan plan yg berbeza.

Emm…I don’t know if you guys get this or not. But macam ni pula pergeseran yg kecil-kecilan berlaku kan? I mean, bukan sia tidak thoughtful atau selfish, but sia anggap sia berada dalam keterdesakan yang menyebabkan sia terpaksa take certain decision yang “ringan”. Sebab canceling lunch doesn’t sound like much ba kan? But kita tidak tau bahawa benda2 macam tu actually hurt hati2 yang terlibat. Kita rasa benda tu remeh, tapi dorang rasa tidak.

Dulu masa school sia ingat bahawa sia selalu jadi orang yg terluka. Kawan sia lupa save satu seat untuk sia masa lecture, kawan sia lupa wake me up, or benda2 macam tu la. But now, sepa sangka, sia pula berada di tempat dia yang melukakan tanpa sengaja.. Now, even benda2 macam ni pun akan hurt her. It left me wondering. Apa sudah jadi ni? I know yg she is going through a difficult phase sorting out her life. Walaupun life dia jauh lagi bagus dari life sia, tapi dia sedang mengalami crises emosi cos she saw nothing but the bad points of her life. I know she needs the time to hangout and share her burden with a friend like me. Itu sia paham. Dan dalam pada sia sendiri pun ada kerja mau buat, sia cuma react the way yg sia rasa sesuai dan sia kena pikir pasal diri sia sendiri juga. Sepa sangka, dalam proses tu, sia actually hurt orang2 yang I care so much not to hurt, and in this case, my own bestfriend.

You guys sedar one thing? Ini lah actually yg berlaku dalam sehari-harian kita. Benda2 yg kita buat secara rutin tu, kita tidak tau when or how it’s going to hurt the people around us. Kadang2 kita berada di tempat org yang dilukai tanpa sengaja, and before you know, kau pula di tempat org yg melukai tanpa sengaja. Masa2 begini yg buat sia terpikir, “Adakah tangan dan kaki sia betul2 bersentuhan dengan realiti hidup sia?” I mean, kenapa sia boleh buat satu benda tu dengan tenang sedangkan ada hati2 yang terluka?

Sia tulis post macam ni untuk ulas perkara ni sebab sia bukan Heartless punya orang. Cuma ada situasi2 yang kita mungkin terlepas pandang, and entah why just now, tiba2 bunyi SMS bestfriend sia tu macam knock my head. Tiba2 sia dapat balik semua deria sia. What have I done? Adakah kawan2 sia tengok sia sebagai seorang kawan yg sudah “hilang sentuhan”? Sia tidak mau jadi macam tu. Sia masih mau jadi diri sia yang dorang kenal, just a much better version.

I know you guys akan pening baca this post. You guys tidak akan dapat apa point sia. Anggap saja sia tulis post ni untuk sedarkan diri sia sendiri bahawa sia perlu lebih IN TOUCH dengan hidup sia, dengan orang keliling sia – instead of just pikir tentang diri sendiri. Padahal performance sia bukannya bagus sangat pun dengan cara macam ni. Jadi sia tidak rugi kalau sia CONNECT dengan element kehidupan sia ni – jangan sia main redah saja dan hanya tau bila hati sendiri rasa sedih, bila hati sendiri rasa tersinggung – semua tentang “hati sendiri” saja. Jangan sampai sia lupa, ada juga hati2 yang care enough for me to get hurt because of me.

Let’s share some advice here. Kalau sia hurt someone secara sengaja, at least sia puas hati. But sia tidak dapat accept bila I thought I’ve done what’s good what’s right, I still hurt the people I care about. I hope it won’t happen again and I sure need to do something. Get In Touch back with my reality life. :) Maybe you should too :)

Tuesday, September 22, 2009

"My Twin?"


Hey guys. I’m back. Thanks for missing me. Hehehehehe :P 
I get the idea of writing this post from my big bro. Last Friday, when I was at a restaurant with my friends, I received an SMS from him. The SMS made me smile. He said he saw a school student looks just like me. Or maybe, the student reminds him of me. (I think he missed me ba that *Lols) then I thought of this topic. Here it goes. 

You heard people say that in this world, there are 7 persons that have your resemblance. So it’s not something unheard when someone says to you that he saw someone that looks like you. I heard that a lot. But in most cases, maybe it’s not really “similar in face” – but more to reminding them of me. Maybe the hair, the smile and other things. But not the face. In some of those cases, it’s just a sweet way of someone telling you that you are in his mind. I do that a lot too. I often detect something in a person that reminds me of someone special to me. Finding someone like that only makes you miss the person more. Don’t be surprised when someone admires you just because you look like someone he used to know. So it’s normal, and it’s something good. Nothing to feel bad about. 

The story I have here is quite a good one. There’s this one girl that my friends said, looked very similar like me. This is how I found out. When I was in Form 1, we were doing some activities outside the classroom. The friends I met when I was in Form 1 were all new friends. We barely knew each other. I remember one of the girls said to me while we were busy doing an activity, “Do you know that your face is very similar to my friend back in Ranau?” And I was like, “Oh, really?” And not long after that, a few other friends who came from the same primary school actually told me, they agreed that my face looked very similar to that girl. They told me the girl’s name. She is a Dusun girl. I didn’t put much thought to it. There’s nothing I can do, right? Hehehehe 

And then, when I was 18, again, I met new batch of friends. I remember making friends with this new guy. After talking for quite a while, then he said this to me. “Wait, do you know that your face is very similar to my friend back in Ranau?” Then he told me the name. Hey, it was the SAME person my secondary school friends referred to!! Then I went, “Serious ba?!!” That time I was so shocked that I met people from different time, actually said the same thing, and referred to the same person! I think that girl must look very similar to me, right? He even asked me, “Are you sure you don’t have a twin sister?” Even if I have one, why would she be in Ranau? Hahahahahahahahaha. Kidding. 

I do have a good feeling about this person who they said resembles me. I never know if I’m going to meet the girl one day. Who knows, right? I wonder, if I do meet the girl one day, would I agree that she has my resemblance? And would she feel the same way too? And most importantly, what would I think about her the first time I saw her? If my friends were right about us looking very much alike, will I like her looks? Ahaa… that’s fun to find out. If I found out I didn’t like her looks, does it mean that I also don’t like how I look? Hahahahahaahahahahahahahahahahahaha. This is interesting.
I also want to find out if she talks as much as I do. Does she like to write? Does she has a blog? (*grinz. Hahahahaha). Does she like graphics too? And the most fun thing to find out is, are we going for the same type of guys? You see, I always see things more colouful as can be. And this story about “My Twin” is intriguing enough. I think I want to meet her. See if we can make a pact and maybe she can bring me a new chapter in my story of life. Who knows after meeting her, I might like myself better, right? It’s funny, that sometimes we see in others the qualities that we have. If it has to be that way, I really don’t mind to make “My Twin” be the one to carry out the task. Hehehehe. 

The most fun thing to happen is if SHE is actually one of my blog readers too and she didn’t even know she’s the one I mean. Are you from Ranau? Are you a Dusun lady? And your name begins with E and ends with H?? I don’t give more details. It has to be thrilling, ya see. Hahahahahahahaha. If it rings a bell, then buzz me??

*Lols.

Saturday, September 19, 2009

Selamat Hari Raya To All Malaysians!!!

I am a Catholic, but I am so happy for the coming Hari Raya. There will be loads of foods and people's gathering. This is the spirit one 1Malaysia, don't you guys see it? :))

Happy Hari Raya all :))

I will be off from blogging for 2 days...I need my holidays. See you guys around ya... Muahsss all

Inilah Kelemahan Perempuan...

Guys…as I am writing this, I am actually in the middle of exchanging SMS with a friend.

It’s like a counseling session from SMS. Yeah, just another counseling session.

Sia kesian juga dengan kawan perempuan sia ni. Betul2 kesian dengan dia. Sia paham apa yang dia lalui dan apa yang dia rasa.

Secara tidak langsung, sia belajar lagi tentang sesuatu. Ini lah kelemahan perempuan. Kalau hati dorang sudah sayang, begitu mudahnya dorang mengenepikan akal dorang.

Kawan sia ni sudah sia pernah sebut di blog ni. Dia sudah bertunang, tapi jatuh cinta dengan lelaki lain. Masa dia jumpa lelaki baru tu, lelaki tu single, tapi sekarang sudah bertunang dengan perempuan lain. Lelaki baru tu yang mulakan semua. Dia yang tackle kawan sia ni. Akhirnya dia berjaya.. Kawan sia ni sudah jauh hati dengan dia.

Pertunangan kawan sia ni sudah jadi retak menanti belah gara2 lelaki baru ni. Tapi tunang kawan sia ni berkeras tidak mau lepaskan dia sebab dialah satu2nya perempuan yg dia sayang. Berbeza dengan lelaki baru tu yg sudah bertunang dengan perempuan lain. Dan terus berhubungan dengan kawan sia selepas dia bertunang.

Dilema yg dialami oleh kawan sia sekarang ni adalah ibu bapa dia seolah-olah paksa dia kawin dengan tunang dia tu. Kawan sia ni sudah pun berhenti kerja dan menetap di kampung atas permintaan ibu bapa dia. So dia terpaksa berpisah dengan lelaki baru tu sebab lelaki tu masih kerja di bandar. Sekarang ni jiwa dia terseksa sebab dia rasa tertekan dengan situasi dia. Dia semakin tiada perasaan dengan tunang dia tu. Dia asyik pikir lelaki baru tu saja.

Lelaki baru tu memang sayang dengan kawan sia ni. Sia nampak keikhlasan dia. Tapi pada masa yang sama, sayang dia pada kawan sia tu tidak memberi impact yang besar bagi dia. Dia still boleh tunang dengan perempuan lain, dan surprisingly, dia masih simpan beberapa perempuan lain selain tunang dia dan kawan sia ni. Perkara ni tidak diketahui oleh kawan sia.

So, kawan sia ni SMS sia tadi, bagitau sia betapa jiwa dia terseksa. Dia rasa macam mau lari dari rumah!! Yang sia paling kesian dengan dia adalah … dia masih mengharap ada peluang untuk dia bersama dengan lelaki baru tu. Dia masih berharap lelaki tu akan tinggalkan tunang dia dan berjuang bersama-sama untuk dorang bersama.

Sia rasa benda ni silap. Betul2 silap. Then sia bagitau dia, “Inilah masanya kau kena guna akal kau.” Sia bagitau dia tunang dia tu betul2 sayang sama dia. Sia pernah jumpa dengan tunang dia. Sia tau macamana hubungan dorang. Kawan sia tu pun mengaku yg memang hebat betul kasih sayang tunang dia tu pada dia. Dia sanggup berkorban apa saja untuk kawan sia. Dia sudah buktikan diri dia. Kawan sia ni sendiri cakap dia terharu dengan kasih sayang tunang dia. Tapi apa yang lelaki baru tu buat?

Kawan sia ni cuma “another girl” to him. Memang betul yang lelaki baru tu anggap kawan sia ni cukup istimewa. Dia pernah cakap dengan sia yang kalau lah kawan sia tu belum tunang, dia akan sambar kawan sia tu dan tidak akan bertunang dengan perempuan yg sekarang ni adalah tunangan dia. Tapi cakap2 kosong ni tidak boleh pakai lagi bah zaman sekarang ni. Tidak kisah la kalau dia bercakap tu disertakan dengan dentuman guruh di langit pun, tiada guna. Teda sepa peduli apa imaginasi kau. Apa yang kau buat tu yg akan memberi kesan kepada realiti. Sikap buaya dia tu yg suka simpan perempuan buat sia rasa sangat kesian pada tunang dia tu. Lebih dari sia kesiankan kawan sia tu.

Cabaran sia adalah untuk cuba buat kawan sia SEDAR situasi dia. Sia cakap, lelaki baru tu tidak bagi dia sebarang jaminan. Sia kena bagi dia sedar bahawa sia nampak benda yg dia tidak nampak. Sia bagitau dia yang hidup dia akan sentiasa susah dan tidak aman kalau dia teruskan dengan lelaki yg perangai macam tu. Kawan sia sendiri tau perangai lelaki baru tu. Kalau lelaki tu tidak buaya, tentu dia tidak akan kacau kawan sia yg sudah bertunang.

Kawan sia cakap,

“Ini lah kelemahan perempuan. Bila hati sudah sayang, semua keburukan pun buat2 tidak nampak saja.”

Pandai pun. Tapi setakat pandai cakap ja pun teda guna. Dia kena praktikkan benda tu. Sia tidak dapat suruh dia berhenti cinta sama lelaki baru tu. Sia tidak dapat suruh dia suka balik dengan tunang dia sama macam dulu. Sia cuma dapat suruh dia ambil masa untuk FIKIR dan NILAI situasi sebenar dia dan pertimbangkanlah semua GUNA AKAL dan belakangkan HATI dia. Untuk sekali ini saja!! Sia nampak betapa dangerousnya situasi dia. Kalau dia lari dari rumah untuk kejar lelaki baru tu, apa dia dapat? Lelaki tu sudah pun “lepaskan dia” kembali pada tunang dia. Dia pasrah saja kalau terpaksa hilang kawan sia tu. Sebab dia ada tunang, dan dia ada spareparts lain. Dengan mudah dia akan lupakan kawan sia tu.

Dalam hati sia rasa macam mau menyumpah juga dengan lelaki baru tu. Gara2 kebuayaan dia, dia buat hati orang lain menderita. Beginilah perangai buruk lelaki. Berapa kali kita perlu ditampar dengan perangai dorang ni. Dorang akan sentiasa tambah koleksi perempuan selagi dorang mampu. Tapi bagi perempuan yang sudah terjerat, dorang sanggup pula berkorban itu dan ini. Berbaloikah?

Dalam kes kawan sia tu, ini lebih dari ikatan perasaan. Hubungan dia dan lelaki baru tu sudah masuk tahap fizikal, pegang2, cium2, peluk2. So benda2 tu semua membuatkan lelaki tu lagi melekat di hati dia. Dia rasa ada bahagian dalam diri dia tu yg berada dengan lelaki tu. Perkara ni sia tidak perlu tegur lagi. Benda sudah jadi. Sudah la kita tau kita ni lemah, dia biar lagi lelaki buat macam2. Sia tidak tau apa VIRTUE yang ada pada lelaki baru tu kalau dia berani get physical with a lady yang merupakan tunangan orang? Guys, kalaupun kamu tidak boleh control nafsu, at least kamu show dengan kami APA NILAI kamu sebagai seorang manusia. At least, hormat sikit dengan perempuan yg bukan hak kamu. Kalau NILAI macam ni pun kamu tiada, sia tidak tau apa lagi NILAI yang bermakna ada dalam diri kamu.

Sia memang ada berkasar sikit dalam SMS tu tadi. Style sia memang macam ni kalau keadaan mendesak. Jangan buang masa sia dengar masalah kamu kalau kamu mau dengar cerita fairytale. Sia cuma mau kawan sia SEDAR habis2 setiap inci situasi dia ni…dan that’s all. Apa langkah dia next, dia punya tau. At least dia boleh pikir siapa lelaki yg akan bersama-sama dengan dia masa susah senang. Kita bukan cakap pasal setahun dua, ini untuk ikatan sampai mati! Dan kalau dia masih mau pilih lelaki yg setakat buat dia salah satu barang koleksi dia…terpulanglah. Hidup dia, badan dia – orang lain boleh tumpang tengok saja bila dia silap langkah.

Ngeri juga bila pikir pasal kelemahan perempuan ni. Tu la kalau boleh, jatuh cinta tu biar berpada-pada. Kita perempuan ni tidak akan mudah dengar akal kita kalau hati sudah terpaut. Before u let yourself fall for someone, make sure he deserves it. Benda tu jangan buat terlalu cepat. U guys slow down. Nanti u yang susah. Sia lalui benda tu recently. I was about to like a guy but I took my time. Then orang2 keliling sia bagitau sia yang the guy wasn’t worth it. Still sia tidak mau dengar sebab sia rasa sia ada penilaian sendiri. But sebab I took my time, sia boleh menilai dengan waras. Akhirnya, tidak lama lepas tu sia rasa diri begitu bodoh. Sekarang baru sia nampak apa yg orang lain nampak. Memang sia akan jadi orang yang kesian kalau I carried on with the guy. See that? Kalau akal yang berpikir, lain jadinya. Sia cuma mau kawan sia buat something ja. Dahulukan AKAL dia. She will know what’s best to do :)

Thursday, September 17, 2009

Kenapa Boleh Sayang?

You guys tidak pernah terpikirkah apa proses yang kita alami untuk akhirnya tahu bahawa kita sayang dengan seseorang tu?

I mean, without us knowing, the next thing we know, we love someone. In most cases, kita sendiri pun tidak tau kenapa. Or maybe kita tau, but don’t want to find the reason. Cukup sekadar kita tau dan bagitau orang tu yg kita sayang dengan dia. Nanti kalau sibuk2 mau cari reason, silap cakap pula, kan susah. Bagus lagi tidak banyak cerita.

Cuba you guys fikir…what if kita ambil masa sikit untuk selami dan analyze apa yang actually berlaku yang menyebabkan perasaan sayang tu mula timbul. I mean, we do it all the time. Akan sentiasa ada orang2 baru yg datang dalam hidup kita yang kita sayang, so tidak rugi untuk kita tau apa sebenarnya yang membuahkan perasaan sayang tu.

Untuk mulakan proses analisis ini, focus dengan seorang yg kamu sayang betul. Iaitu, seorang yg kamu tidak mempunyai kewajipan untuk sayang, contohnya seorang kawan kamu. Kawan yg istimewa. Kenapa kamu boleh sayang dengan dia?

Then, cuba jawab soalan2 berikut.

1.Apa kualiti dalam diri dia yang kamu rasa sangat istimewa yang tiada pada orang lain?

2.Apakah yg kamu rasa bila kamu spend masa dengan orang ni yang tidak kamu rasai kalau bersama-sama dengan orang lain?

Okay, itu soalan basic. But then, kalau la kamu sudah ada idea kenapa kamu sayang dengan dia, then timbul pula soalan kedua. Adakah sayang kamu tu jenis sayang yang bersyarat atau tidak bersyarat? Or in other words, adakah sayang kamu tu lahir dari hati yg ikhlas atau ada niat tersembunyi?

Then, tanya diri kami soalan2 ni.

1.Kalau kamu rasa dia tu seorang yang menarik secara fizikal, adakah kamu masih akan tertarik pada dia kalaulah rupa fizikal dia tu berbeza dari dia sekarang?

2.Adakah kamu sayang dia kerana mau merasa thrill mau mengejar sesuatu supaya boleh menunjuk-nunjuk dengan orang2 tertentu?

3.Sekiranya dia ni seorang yang tidak disukai oleh orang2 lain, adakah kamu tetap akan rasa sayang dengan dia?

4.Adakah sekiranya kamu tau kamu tidak boleh memiliki dia, masihkah kamu akan sayang dengan dia?

Perasaan sayang ni kadang2 ganjil sikit. Dia mungkin mudah datang, dan adakalanya mudah pergi. Tanpa disedari, kamu sayang dengan dia, dan tanpa kamu sedari, rasa sayang tu pudar dengan masa. Mungkin kerana kamu terlalu mengikut arus. Apa mau jadi, jadilah. Kalau hari ni sayang, esok benci, lantaklah. Bukan kita yang cari perasaan sayang tu kan? Then kalau dia berlalu pun, kita tidak halau. Semua terjadi secara natural. Macam tu ka?

Dan lagi satu, mungkin orang yg kamu sayang tu tidak pun tau yg kamu sayang dengan dia. Tapi still kamu sayang dengan dia. Kenapa ya?

Ahaa…then kita baru ja discover something pasal perasaan SAYANG ni.

Sayang adalah perasaan yang berlaku dalam diri kamu, dan bila dia berlaku dalam diri kamu, kamu akan rasa sangat best – biarpun orang yg kamu sayang tu tidak tau pun yg kamu sayang dengan dia. Ataupun biarpun sayang kamu tu tidak berbalas. Kamu tetap rasa best.

Then imagine la bila sayang kamu tu dibalas balik dengan sayang. Memang double2 la perasaan best tu. Yang menariknya pasal sayang ni, it’s sometimes very innocent. Kita tidak pun mengharap lebih2 sangat. Kadang2 kita tidak pun minta untuk disayang balik. It’s so very not demanding, kan guys? Hehehehe.

Best ohh kann… hehehehehe.

Dan yang paling best sekali adalah bila menjadi orang yang disayangi. Ini lah satu pleasure dalam hidup manusia. Tapi for sure, setiap kita ni, mesti ada orang yang sayang. Jadi jangan kita sia-siakan diri kita ni, ok? Jangan asyik curse diri tu tidak bagus. Bukan kamu yg menilai, tapi dorang. Sedangkan dorang pun boleh sayang kamu, tidakkan kamu tidak boleh sayang diri sendiri kan? :)

Sayang menyayang lah sesama kita. Besttt baa. Nda pecaya? Cuba dulu baru tau.

*giggles. Muahss all.

Cerita Anak-anak Sombong

Dulu masa budak2, sia masih ingat kami duduk satu bulatan. Cuma ada satu lolipop. Then satu lolipop tu passing2, asal semua dapat rasa. Budak2 yang dalam bulatan tu bukan semua adik beradik kami pun. Ada yang cuma jiran2. Orang2 tua yang ada di sana sibuk berbual. Tidak pula dorang cakap, “Eh jangan kamu share2 tu lolipop.” Dorang kasi biar ja.

Dulu lepas guna sos tomato, we ended up licking it off from the tip of the bottle untuk make sure tu bottle tidak ada sisa sebelum ditutup balik. Mama bapa cakap, That’s the right way to do it supaya tiada wastage. So benda tu sudah jadi kebiasaan.

Tin sardin yang sudah dibuka tapi tidak habis dimakan, simpan di esbok dulu. Sepa rasa mau makan, boleh ambil and kalau masih tidak habis, simpan balik di esbok. Sampailah habis. Benda ni sudah jadi satu kebiasaan juga.

Air sejuk disimpan di dalam esbok guna botol. Sepa mau minum, buka esbok dan minum saja mana2 botol. Confirm main tuntum saja. Teda pula kena ajar camana minum supaya tu botol tidak kena pegi mulut. Mungkin tidak perlu tau pun sebab minum tuntum tu cara paling senang mau minum. Dua tiga orang ganti2 minum dari botol yang sama. Sudah jadi satu kebiasaan.

Kalau masa mandi, cuma guna satu sabun. Tidak payah pening2 pikir. Share2 ba. Lagipun satu family, bukan juga orang lain. Memang pun patut share2.

Tapi itu dulu. Sekarang, banyak benda berubah. Sedar tidak sedar, si anak2 yang dulunya terbiasa dengan tu semua, sudah mula membuat macam2 permintaan. Jangankan cakap lolipop, minum satu air kelapa pakai dua straw asing2 pun belum tentu. Inikan lagi straw yang sama.

Dulu si anak2 yang terbiasa lick off the sauce dari tu botol, sekarang sudah pandai nasihat mama bapa dia, “Jangan buat macam tu. Terus tutup saja.” Jangan cakap mau lick off, mau pakai jari untuk bersihkan mulut botol tu pun kena sound juga. Huiyo…apa punya anak2 ni.

Dulu pakai ja sabun apa yang ada. Sekarang ni, walaupun masih pakai bathroom yang sama, tapi sabun asing2, walaupun semua pakai Dettol. Kadang2 kalau orang terpakai sabun dorang, dorang pandai marah. “Jangan ambil sabun sia ba. Pegi buka yang baru kalau habis.” Ishh…ada2 saja dengan anak2 ni. Pasal sabun pun mau banyak cerita.

Itu tin sardin, sekarang ada fesyen lain. Sardin tu mesti disimpan dalam container. Kalau dulu suka2 ambil dari esbok, sekarang ni ada satu sudu disimpan di sana. Itu sudu sebagai peringatan. “Pakai sudu yang disediakan saja kalau mau ambil.” Lepas tu kalau lupa taruh sudu, silap2 kena sound. “Kasi habis saja tu sardin, jangan kasi tinggal2 lagi kalau sudah pakai sudu sendiri.”

Kalau tengok dalam esbok, macam2 botol. Ada yg kana taruh sana hujung, atau sana bawah. Kalau ikut dulu2 punya style, nda kira la botol apa atau di bahagian mana kena simpan, sepa mau minum, ambil saja mana2. Tapi sekarang lain. Silap2 kena sound lagi kalau air botol tu berkurang. Lepas tu kena soal siasat lagi, “Ada orang tuntumka botol sia ni?”

Paning si mama bapa. Apa mau jadi sama anak2 ni. Banyak songeh. Semakin besar, semakin banyak karenah. Itu tidak boleh, itu tidak boleh. Silap2 haribulan, mama bapa pikir ni anak2 sudah mau jadi sesat . Terlalu melawan arus. Ada2 saja yang tidak kena. Kadang2 kecil juga hati mama bapa. Kalau dulu, semua main share2 saja. Sekarang ni, semua mau asing2. Apa mau jadi dengan anak2 sekarang ni?

Begitulah cerita si anak2 sombong. Si mama bapa tidak paham kenapa jadi macam tu. Tapi paling mudah cakap dorang ni sombong ja. Kalau mama bapa yang memang sangat dekat dengan cara hidup di kampung yg tidak banyak songeh, lagilah bengang dengan anak2 macam ni. SOMBONG betul la dorang ni!!

Actually, semakin kita besar, semakin banyak yg kita tau. Kita punya pergaulan pun semakin luas. Ibu bapa kita mungkin selesa dengan cara dorang. Dorang rasa tidak perlu berubah. Dorang rasa semuanya okay saja. Sebenarnya, anak2 tu bukan sengaja mau sombong ba. Dorang baca banyak benda. Dorang belajar banyak perkara. Mama bapa kita mungkin tidak didedahkan dengan perkara2 tu semua. Tapi keadaan dunia sudah berubah. Dunia ini bukan lagi satu tempat yang selamat. Penyakit di sana sini. Dengan pengetahuan ni semua, tidakkah kita perlu berubah?

Untuk bawa perubahan ni, semuanya kena start dari perkara yang simple2 seperti yang sia mention di atas. Bila berlainan dengan cara kebiasan dari kecil, memang pun ibu bapa jadi bising dengan perubahan kita. Mungkin juga dorang tidak puas hati. Tapi tidak apa, dorang akan terima juga bila dorang sudah biasa. Kita kena tahan telinga ja bila kena cakap SOMBONG. Biar la sombong. Asalkan hidup selamat. Ini belum pun masuk toksik yg kita consume dalam badan kita sehari-harian. Toksik yg kita tidak mampu elakkan. In the name of personal hygiene, biar la dicakap sombong! Tapi kita buat tu untuk kebaikan mereka2 yang kita sayang juga.

Sekarang ni bila macam2 penyakit timbul, dan langkah2 pencegahan dicanang di tv, mungkin baru dorang sedar kenapa dari dulu anak2 sombong tu cakap “Bersin mesti tutup mulut.” Bila orang sibuk cakap pasal H1NI dan macam2 penyakit yg begitu mudah berjangkit dari udara. Kenapa begitu mudah orang kena penyakit macam tu? Satu orang kena, semua keluarga mesti kena. Kenapa?

Kita tengok balik daripada cara kita handle perkara2 yang paling simple. Sia berani cakap dengan you guys bahawa hubungan kekeluargaan tu tidak ditentukan oleh sikap “tidak berkira” dan semua main share2. No guys. Look at this in a bigger picture. Sia masih ingat when I was living away from home, I was told by my family. My sister got red-eye disease, the whole family pun kena. Even my adik kecil. Even my mom and dad. Sia kesian dengar. “Kenapa jadi macam tu?” Bab2 penyakit macam ni, kamu masih mau sibuk berdebat, siapa sombong dan siapa tidak?

You kena make the change. Be the change you want to see in the world. That’s a famous quote. Even Mahatma Gandhi thought so. Sampai bila2 la kita berada di takuk lama kalau tidak mau berubah. Dan reason why tidak mau berubah? Takut dicakap SOMBONG? OUCH!!! Gotta be freaking kidding me.

Apa u guys mau worry? Lambat laun mereka akan paham. One day dorang akan berterima kasih dengan kamu sebab berani berubah dan bawa mereka berubah. Kalaulah sia yang terpaksa dicakap sombong kerana perkara macam ni, apa boleh buat. Tapi mungkin kamu terkejut kalau sia cakap sia tidak begitu worry kalau u guys pass sia penyakit, sia lagi worry yang sia pass you guys penyakit!! Come to think about it, pasal kita sayang dorang la kita buat mcm tu. Kalau sia kena sakit demam atau sakit mata, sia akan kuarantin myself. Apa susah? Perkataan SOMBONG tu memudahkan kerja sia. Sebab orang sudah tau sama ada sia sakit atau tidak, sia punya style memang mcm tu. So no one will question. Orang tidak akan cakap sia sombong lagi. Dorang sudah biasa.

Awal tahun ni, my sister kena chicken pox. Ada2 saja penyakit mcm tu yang my sister kena. Masa tu sia sangat worry kalau sia kena, sebab sia ni anak “fragile” dalam keluarga sia. Sia ni paling lemah dan senang kena penyakit. Tapi sia lagi worry kalau kena sama mama bapa sia. Tapi as a result, thank God teda sepa terjangkit dengan sister sia. Dan my sister pun baik sangat cepat. In one week saja. Faktor kecil2 tu yang actually membantu. Sebab dorang sudah terbiasa dengan tidak sharing macam benda. Jangan pening2 mau decide sepa yang sombong sepa yang tidak sombong. This isn’t about being someone yang sangat fleksible dan tidak banyak karenah. This is about menjaga kebersihan untuk kesihatan bersama-sama. Kesihatan adalah asset nombor satu ba guys!! You ingat balik apa sia cakap when kamu terlantar sakit. Masa tu baru kamu sedar bahawa tiada kegembiraan dunia ni yang bermakna kalau kamu tu sakit!

Jadi ini bukan cerita tentang anak2 sombong yang tidak tau bergaul atau tidak peramah. Ini cerita tentang habit2 kecil yg boleh menjejaskan kesihatan dalam jangkamasa panjang. Kita cuma mau orang2 yg kita sayang tu sihat macam kita juga. Tidak paham lagi ka? Jadi, bila dengar cerita tentang anak2 sombong. Sia tidak akan cepat buat kesimpulan. Mungkin dorang juga ada misi yang sama. Misi untuk kebaikan bersama :)

Is It Enough Just To Survive?

That is a question posed to me by a guy, who is much more senior than me. He’s been through a lot. Being a professional in his own field, being a one-man show, I think he has the right to speak to someone as “raw” as I am. He earns many thousands just by using his creative hands. Just himself and a lap top. I totally salute this man for what he does for survival.

I was talking with him about “How To Survive” in this economic turmoil, and still standing strong with our own two feet. I told him about a lady friend, who is in a “street business” who doesn’t need a good office, who doesn’t even care about her own brand – but still, she can survive. She’s doing the business for more than 10 years and still standing. It doesn’t make her rich, though. She’s still the same as she is. But she can manage to feed the family even when her husband has no other job but other than just helping her out with the business. I thought I was giving my guyfriend a good story about a lady who “can survive”. Then he asked me,

Is It Enough Just To Survive?

Then I went, “Emmmmmmmm…emmmm…” *Lols. Damn! He got me! Hahahahaahaha. But hey. Please. I might be speechless that time. But I have the answer now. Guess what, I’m going to say, YES?

Before you think about making a victory, first, YOU MUST SURVIVE, agree? It doesn’t matter if you have to wait 15 years to make that victory, as long as you’re going there. Hey, I don’t mind. But first, to survive during that 15 freaking years is NOT easy. Don’t speak about victory, yet. You write me a good story how to survive the 15 years JUST TO MAKE SURE that the victory is finally yours. Survival is CRUCIAL, man!!

I might not be that ambitious compared to that guyfriend of mine. Hey, he’s there already. In fact, he’s been doing the job for almost 12 years. Ah? Still question me is it good enough to survive? I thought he’s been there!!!

I have relatives who ventured into a restaurant business and it’s not even a year, the restaurant is closed. Reasons? The place is being taken over by the owner. If that’s the excuse, then change to a new place, right? Why quit? The business must go on. If not, there isn’t a second year for the business. You see that, people? If you fail to survive, don’t dream of victory. It doesn’t matter if the survival isn’t a breakthrough, but you survive it, that’s already very good. You might not add another car or house in your property, or start donating to the needies…all in all, you’re pretty much in the same economic level like before. But hey, business is tough. You can open today and close next week. No kidding. It’s NOT easy!!!! Furthermore, it depends on your aim. If you want to EAT BIG, but work less – greater risk. But if you don’t mind to eat small though you work so hard – less risk but high in satisfaction. You see, different people play the game using different rules. The point is one. To survive.

It doesn’t mean that if you survive another year, you have to be a millionaire. No, it’s not that. Don’t get busy with that first. I think the hardship to survive is a pleasurable journey. Because this is where you know for real where is your strength, your weaknesses and your ability is challenged to the max to see how to manage conflicts and problems. As a matter of fact, to survive a long windy road ISN’T EASY. It’s almost a victory in its own meaning.

No matter how hard and difficult it is, you can never underestimate people who are surviving because you hear more stories of those who fail to survive. If you ask me again, Is It Good Enough To Survive? I will say yes. Cos only with survival that you can stay in the game and aim for higher scores. Other than the world “Survived” – you’re considered Game Over. When it’s game over for you, people won’t even care to talk about you and your failure. So you still think surviving is –not-so-much-? Whoaa think again bebeh!!

KUDOS to all the survivors out there!! Keep the spirit alive!!

Tuesday, September 15, 2009

Last Nite's Foods...Erks

Helloo peeps. Good day. I don’t know why I feel the needs to share with you guys the story of my cannibalism (Hahahahaahahahahahahahahahhahaha). I mean, considering that I don’t actually eat so much these days, so this is already considered a nite of indulgence because I eat a few types of foods, but just a little of everything. Which is niceee!!! *giggles. Entering the “time of the month”, I think I should not feel guilty. Don’t give me that look ok!! Hahahahaha.

P/S: I remember that I told you guys that durian gives me a creep since the last time that I fell sick because of it. But since that I’m feeling so fit, I eat as much durians I want, at least before my period. How about that? I am just so happy to find a bunch of durians at the back. These durians are from our dusun, niceeee… hehehehehehe. (Pssttt…free bah…Hahahahaha)

One good thing about eating a few kinds of food just a little portion will make you feel full and happy. The moral of the story: Eating is one pleasure in life. Rugi kalau mau berkira sangat calori dan macam2 lagi. Esok lusa nanti bila kena suruh pantang makan itu ini, masa tu baru u guys akan menyesal tidak makan puas2 selagi boleh. *Lols

Coffee Finally Gets Back At Me!!!

When I’m busy to tell the world that I’m a coffee addict, it’s actually on its ongoing mission to get back at me. Ouch!!

Is this just my imagination?? I couldn’t hold my camera still whenever I’m taking pictures!!

Now that’s what my addiction to coffee did to me. I always know that caffeine will affect our nerve system. My bestfriend, who is less an addict than I am, told me that she got that effect much earlier. She said, this must be coffee. Whenever she is not using her hand and just lays it still, she notices that it shivers, and it’s not like she controls it. Omigawd. Something like that happens to me ka? I always end up taking shaky shots!!! I have to depend on shake-free function in my camera to take care of it. But the problem is, it’s limited to only a few flash option. So it’s best that I don’t have to rely on the shake-free mode. I must get my hands still and steady!!!

Recently I talk to an elderly woman (she’s my mom’s age), I told her that I could not get my hands still when I’m taking picture, which might be caused by drinking too much coffee. She got panicked! *Lols. Before that, she just told me that she couldn’t start the day without Nescafe. Then what I did was presented to her what coffee does to me. She went, “No, you can’t be serious.” I said, “I am serious!”. I think I’m just trying to fool around with her la. Hahahahahahaa. And it worked! *Lols.

To be honest, since it happened to my bestfriend first, I don’t feel that alarmed. Maybe I was wrong about it. Maybe it’s not coffee. I can still take still snapshots if I try hard. Just that, I can do it much easily before. Nowadays, getting a good unshaky shot is considered a good job. That’s why I need the tripod to take pictures. Hahahaahahahaha. Now I know that you people actually invented tripod for the coffee addicts!!!

Hahahahaahahahahahahahahahahahahahahaa

What do I say now? Thank you?

*Lols.

No worries. *winks.

“Not too big, please”

Size does matter. In some cases, the bigger, the better. Is it? But for sure, not all.

“Macam bagus kalau tu namecard ada besar sikit kan? Sure lagi cantik.”

Sia tinguk betul2 tu cousin sia yang sedang admiring name card baru dia.

“Itu adalah namecard ba. Kau mesti ingat apa purpose dia. Memang dia patut kecil, ngam2 wallet saja. Kalau besar sikit pun, orang tidak akan simpan namecard kau sebab dia most likely akan misplace since that tidak muat di wallet?”

My cousin cakap, “Emm…ya kan, betul juga kau cakap tu.”

As a matter of fact, banyak namecard di luar sana yang a bit long or wide to fit the wallet. Wallet ni macam2 size, but lebih kurang juga. Good enough to fit Atm/credit card, IC, and gambar passport.

Speaking of bigger size pictures are usually better than the smaller ones, but it’s the opposite with namecard. If it’s a little smaller, it’s safer because it can fit most wallet size.

Sounds like something so remeh temeh kan? Actually…it’s only the freaking namecard can get you a good business deal out of nowhere. So don’t underestimate the importance of namecard.

But first, you must care enough to get the size right.

“Not too big please.”

*giggles.

So who says bigger is always better?

Not me… *Lols

Hitleap

Free Traffic

AddMeFast