Tuesday, June 30, 2009

"Love Him Who Loves You"


Pernah dengarkah bila orang cakap, “Adalah lebih baik menyayangi orang yang menyayangi kita.” Dulu sia pun selalu guna ayat ni. Senang ja mau mau cakap kan? Sure ka buli buat? 

Satu masa dulu, sia sendiri pun rasa benda ni MUDAH saja. Daripada kita terkejar-kejar orang yang kita sayang, bagus lagi kita terima ja orang yang sayang dengan kita. Kita belajar la menyayangi orang itu, sekurang-kurangnya ending dia lebih nyata. Kalau kita setakat terkejar-kejar orang yang kita sayang tu tanpa satu kepastian, silap2 kita sendiri pula putih mata di belakang hari. So, apa macam ni guys? Apa yang perlu kita buat ni? 

Hati sia tergerak mau tulis pasal ni sebab mungkin baru sekarang sia rasa yang benda ni bukan senang untuk dibuat. Orang yg kita sayang tu, kita tetap sayang walaupun mungkin orang tu kita tidak dapat capai. Sibuk kita layan perasaan sedangkan ada orang lain yang sudah confirm sayang dengan kita. Bukankah lebih bagus jalan ceritanya kalau we can simply sayang balik dengan orang yang memang sayang dengan kita? 

I tell you yang benda ni bukan mustahil untuk dibuat, tapi BUKAN SENANG!!! 

Betul2 bukan senang. Even the feeling of imagining to love the person back pun kau tidak sanggup. Hairan betul. Bukan sebab orang tu tidak hensem. Bukan sebab orang tu tidak kaya. Pokoknya, mimang sahlah ini adalah soal hati dan perasaan!! Bukan boleh dipaksa-paksa bah! True or not? 

Dan kamu akan rasa sendiri kalau kamu berada di tempat ni. Mentang2 la ada orang tu sayang betul sama kamu, kamu terpaksa mau fikir “Mampukah sia untuk sayang orang ni balik?” and masa ni la phrase “Love Him Who Loves You” tu jadi satu bunyi yang membingitkan telinga saja. Silap2, semakin kau paksa diri, semakin kau geli pula dengan orang tu. Eiii, apa mau jadi ni?? 

Kesian pula kalau kita yang jadi orang yang menyayangi seseorang tu tanpa orang tu menyayangi kita balik. Memang teda sepa mau jadi mcm tu. Silap2, ada one point dalam hidup kita yang setiap kita ni adalah seorang pecinta yang pasif, iaitu cinta kita belum tentu dibalas atau diterima oleh seseorag, tapi kita pun tidak boleh buat apa2 sebab sudah hati kita yang sayang betul dengan orang tu. Tapi bagaimana pula kalau kita jadi orang yang disayangi tu? Bolehkah kita cuba untuk sayang balik dengan orang yang sayang dengan kita? Susah sangatkah untuk cuba menyayangi seseorang yang sayang dengan kita? It doesn’t sound that hard ba kan? 

Kamu pandai2 la handle kalau kamu lalui situasi ni. Tapi untuk apa yang sia dapat cakap sekarang, memang kita harap yang perasaan sayang tu datang sendiri dan bukannya sebab kita rasa kita PERLU dan HARUS sayang balik dengan seseorang tu – hanya kerana dia sayang dengan kita. Feeling dia tidak best ba guys. Memang ini lah satu lumrah manusia. Kadang2 yang ada dalam genggaman kita tu, kita tidak dapat hargai. Kita mau juga benda yang belum tentu kita boleh dapat. 

Sebenarnya, KALAULAH mudah untuk menyayangi seseorang tu, semua orang pun mau. Tapi realitinya bukan senang untuk sayang seseorang tu balik hanya kerana dia sayang dengan kita. Paling2 pun kita dapat berterima kasih dan appreciate saja apa yang dia rasa, tapi untuk sayang dia sebagaimana dia sayang kita, try2 la kio. Manatau dapat :)

A Study Case: “Kenapa Duit Tidak Pernah Cukup?”

(WARNING: This study case adalah quite detail dan analytic seperti yang sia selalu buat. Minta maap awal2 kalau sakit dugal tu pankreas kamurang masa baca nanti. Hahahahahahaaha)

Hairan betul cara sesetengah orang berbelanja. Ini bukan calang2 punya hairan. Tapi hairan tahap gaban lagi that! Perkara biasa la kalau orang mengadu nda cukup duit, kadang2 gaji mimang sangat sikit berbanding dengan tanggungan.

Sia sendiri pun bukan bagus dalam hal2 berbelanja ni. Tapi one thing yang sia baru sedar adalah sia tidak pernah mengeluh pasal duit dengan my family or friends. Bukan sia sengaja elak tu perkara, tapi secara rasionalnya memang tidak best ba cerita pasal masalah duit. Perkara ni sia baru sedar sebab ramai di kalangan kawan2 baru sia ni, bila datang tempat sia, selain cakap pasal hal percintaan dorang, confirm mesti mengeluh pasal duit. Then here comes the study case!!!

___________________________________________________________________

Bahan Ujikaji :

Seorang perempuan umur 21 tahun lulusan SPM

Pekerjaan:

Kerja Tetap: Kerani Am Kerja Part- time: Cikgu tuisyen

Gaji:

(Kerani): RM 400 Gaji (Cikgu Tuisyen): RM250

Tanggungan tetap bulanan:

Sewa bilik - RM250

Habit yang mempengaruhi perbelanjaan:

SMS freak; selalu reload phone, selalu tulung adik dia yang sentiasa ada masalah kewangan

Lain2 ha1 yang berkaitan:

Ada 1 tunang dan beberapa teman tapi mesra yang selalu bergayut di sms.

_________________________________________________________________

Duit untuk kerja part-time diguna untuk bayar sewa bilik.

Satu perkara yang dia sudah tau, gaji dia RM 400 tidak pernah cukup sejak bulan pertama dia kerja. Tapi dengan tanggungan yang sikit, actually gaji tu sepatutnya cukup ba kan? Dia bukan jenis orang yang beli barang2 branded. Dia tidak gila fesyen atau style. Dia memang sangat sederhana dari segi pemakaian. Even kosmetik pun dia tidak pakai langsung. Sepatutnya itu duit cukup ba kan?

This is my starting idea. Then my aim dalam study case ni adalah,

“Kenapa duit dia tidak pernah cukup?”

Dalam masa satu bulan saja sia sudah dapat jawapan sebab semuanya nyata depan mata. The fact yang she always come and chit chat with me, dengan mudahnya sia kasi complete sia punya study case.

1. Beberapa hari selepas dapat gaji, dia spend at least 1 hari untuk jalan2 dengan tunang dia dan dorang akan singgah beberapa eating outlet dalam selang beberapa jam saja. Sampaikan dorang rasa mau muntah sudah terlampau banyak makan dan terpaksa tidak habiskan makanan yang kena order tu sebab masih kenyang. Perbelanjaan ni ditanggung separuh separuh dengan tunang dia yang tiada kerja tetap.

Comment: Habit macam ni memang tidak patut. Sia sendiri tidak akan buat macam tu walau macamana tebal pun wallet sia masa tu. Ini bukan soal ada duit atau tiada duit, tapi ini adalah soal berbelanja apa yang perlu. Boleh juga manjakan diri sekali sekala, tapi bila kau sudah tau gaji yang kau terima tetap sama dan bukannya ada bonus atau apa, kau tidak patut manjakan diri sampaikan membazir duit yg sudah memang tidak cukup.

2. She bought beberapa t-shirts and even pajama, and even a handbag – semuanya dalam bulan yang sama. Walaupun semuanya harga yang cukup murah dan good bargain, tapi dia sebenarnya tidak perlukan benda tu semua dalam keadaan kewangan yang sudah terbukti “tidak pernah cukup”.

Comment: Memang hak dia untuk beli apa dia mau. Tapi benda2 macam tu adalah “boleh juga kalau tidak beli” so kalau dia tidak beli atau kurangkan pembelian dia tu, mungkin dia boleh save the money untuk masa2 hujung bulan. Sekurang-kurangnya, dia jangan beli sekaligus semua benda2 yang dia beli just untuk extra2 saja.

3. Oleh kerana dia ni seorang yang sangat suka sms, dia tidak boleh tidak ada kredit phone. Pada masa yang sama, dia ni pemurah dan tidak berkira. Dia selalu pass2 kredit dengan tunang dia. Even kekasih2 gelap dia pun akan suka2 request kredit dengan dia dan dia akan hantar RM1, dan everytime dia transfer kredit tu, Celcom akan potong RM 0.50 extra daripada balance kredit dia. Alah, 50 sen saja ba tu, dia cakap. Tapi dia nda sedar dia pass kredit lebih daripada 20 kali dalam satu bulan. Dan dia ni jenis yang suka reload RM3 saja setiap kali reload, dengan alasan – “Saya mana mampu reload mahal2.” Tapi belanja reload dia yang cuma guna 1 phone adalah melebihi belanja yang sia sendiri guna untuk 3 telefon sia. Bila sia cakap dengan dia macam tu, dia akan jawab macam ni, “Alah, itu adalah sebab itu lelaki2 yang call kau, bukan kau yg call dorang.” Padahal sia sendiri pun sudah kategori SMS Freak. Hairan kan.

Comment: Sia tidak boleh nasihat dia supaya jangan selalu SMS. Since ini adalah hobby dia, so sia rasa dia patut give in sama ni gaya hobby ni akan buat dia happy. Cuma kalau dia pikir luas sikit, better dia reload trus RM100 dan gunakan itu saja untuk 1 bulan. Kalau dia pandai bertimbang, actually RM50 for SMS pun sangat2 mencukupi sudah. Kalau dia mau pass kredit dengan orang, itu hak dia tapi mimang susah kalau kau cuba untuk jaga hal2 kredit orang2 yang jadi kawan kau bersms. So adalah lebih baik masing2 jaga hal kredit masing2, bukan budak lagi kan? Kalau mau jadi generous, biarlah kena pada tempatnya.

4. Adik dia tidak dapat bayar sewa bilik gara2 terlebih spend duit masa balik kampung, so dia terpaksa mencari ke sana ke mari untuk pinjam duit demi untuk cover sewa adik dia yang gajinya lebih tinggi dari gaji dia sendiri. Dia sendiri tidak sanggup guna duit dia sebab dia pun mau guna, so dia pegi lagi cari orang lain untuk cover masalah adik dia tu. Bila dia try untuk borrow the money from me, but sia tidak terus bagi sebab sia rasa dia adalah masalah “pertimbangan” yang serius so sia cakap sama dia. “Your sister creates the problem, biar dia settle sendiri. Dia bukan budak kecil lagi. She overspends, so she must face the consequences.” Actually, dia ada try untuk pinjam dari kakak dia sendiri pun kakak dia bagi jawapan yang sama. “Masing2 ada kerja, mesti pandai control perbelanjaan sendiri.”

Comment: The worst thing is when kau adalah seorang yang sangat boros, kau babitkan orang lain dalam masalah yang kau create sendiri. Bila kau yang lebih belanja, kau kena tanggung kesilapan itu. Kalau kau enjoy berlebihan sampai tidak dapat bayar sewa bilik, kau kena cari ikhtiar sendiri seperti minta tangguh sama tu taukeh rumah dan atur untuk bayar pada gaji akan datang. Kalau itu taukeh tidak terima, itu risiko yang kau kena hadapi sebab ini adalah akibat daripada kesilapan yang kau buat sendiri. Itu habit yang suka babitkan orang adalah tidak baik sebab orang lain pun pening mau pikir masalah masing2. Orang teda masa untuk pikirkan masalah kau. Ini adalah tanggungjawab kau sendiri sebagai seorang dewasa yang sepatutnya tau berfikir.

5. Di tengah-tengah bulan, dia sudah kekeringan duit. Tapi mujurlah ada kekasih gelap dia yang bermurah hati mau spend. Dia kena bagi RM50, satu jumlah yang cukup banyak yg datang dari langit yg boleh cover perbelanjaan dia yang tidak cukup tu, tapi dalam masa 2 hari saja duit tu habis sebab dia mula lagi berbelanja untuk makanan yang berlebihan seolah-olah baru menang loteri. Dalam masa beberapa hari, dia mula sedih balik sebab dia kehabisan duit lagi. Dia sudah confirm yang dia tidak akan makan nasi untuk 3 hari berturut-turut untuk tunggu gaji seterusnya. Sebab dia pernah lalui perkara tu pada bulan2 sebelumnya.

Comment: Bila ada sumber kewangan tambahan, sepatutnya inilah yang akan mengubat ketidakcukupan duit tu. Sepatutnya duit tambahan tu diguna dengan sebaik-baiknya. Bila kau tidak boleh buat pertimbangan yang semudah ini, ini adalah satu petanda yang you have a very very serious spending problem. Attitude mcm ni akan menyusahkan kau selagi kau tidak sedar dan berubah.

6. Tunang dia dari kampung akhirnya bercadang untuk berpindah terus ke town untuk cari kerja di kawasan yang sama dan dia baru ja confirm sudah dapat kerja. Sebelum tu tunang dia tu ada buat kerja part-time di kampung so memang tunang dia ada bawa sikit duit untuk cover belanja dia sendiri sebelum dia dapat gaji pertama. Itu yang sepatutnya terjadi. Tapi tidak pula. Sebaliknya, sempat2 lagi membeli 2 cincin dan gelang. Dan sekarang ni, dia susah hati pula mau pikir macamana mau cover belanja dan sewa rumah tunang dia tu sebelum tunang dia tu dapat gaji pertama dia sebab tunang dia sudah gunakan duit yg dia ada untuk belikan barangan kemas untuk dia.

Comment: Perlukah sia komen lagi? Sayang tu sayang juga, tapi bukan masa sesak2 duit juga kau sibuk mau tunjukkan kasih sayang tu. Tidak terkurang juga tu kasih sayang walaupun tiada cincin, kan? Masalah pertimbangan yang sangat serious!!

Bila sia dengar hal dia ni, sia geleng kepala saja. Tidak habis2 dengan tindakan yang silap. Sia tau otak dia bergeliga dan tau berpikir, cuma sikap berbelanja dia tu memang akan menyusahkah dia sampai bila2, melainkan dia betul2 sedar dan berubah. Kalau kamu ada baca post sia bertajuk, The Money Test, kamu ada baca di sana yang sia tulis,

“Tidak kira lah berapa duit yang masuk, tapi kalau spending habit kau tidak betul, kau tidak akan pernah cukup duit.”

A Comparison:

Sia sendiri pun byk ruang untuk alami masalah kewangan. Kadang2 sia overspend untuk investment yang perlukan masa untuk dapat pulangan. Ini memang satu risiko perbelanjaan yang sia selalu ambil dan biasanya menyebabkan sia dalam kesusahan juga. Perkara macam ni memang biasa. Kadang2 sia rambang mata bila berbelanja, dan sia main berani saja belanja banyak duit untuk sesuatu yg mungkin membawa pulangan, sedangkan belum tentu lagi. So sia kena BERSEDIA dengan risiko perbelanjaan yang sia ambil, dan risiko ini adalah 100% risiko sia sendiri. Sia tidak akan kasi standby bapa atau mama sia untuk tanggung akibat risiko yang sia ambil. Bukan sebab sia ada kemampuan yang cukup untuk tanggung risiko perbelanjaan sia, tapi INI ADALAH TANGGUNGJAWAB sebagai seorang dewasa. Ini yang membezakan kau dan seorang budak2 yang tidak begitu bijak berpikir.

Apa langkah yang sia ambil untuk mengurangkan kesan buruk akibat perbelanjaan yang berlebihan?

Sia TIDAK AKAN memanjakan diri sia dengan membeli barang2 kegunaan peribadi yang tidak urgent. Misalnya kalaulah ada satu baju sia koyak dan sia terpaksa kurang satu baju untuk dipakai pegi ofis, sia terpaksalah gilir2 pakai 6 baju saja dan biarlah terpaksa pakai satu baju tu sebanyak 2 kali untuk minggu tu. Jadi kenapalah kan? Small matter babe!

Instead of makan di luar, steal some time to cook. Ini hal makan ni tidak payah terlalu pening-peningkan kepala. I pity betul mentaliti kebanyakan orang. Dorang pikir orang yang ada duit MESTI makan di luar dan orang yang bawa makanan dari rumah adalah orang yang teda duit. Ohooo…sangat silap sekali. Walaupun sia sedang banyak duit pun sia akan bawa bekal dari rumah kalau sia ada mood dan masa mau masak. Sebab sia nda akan banyak pikir kalau hal2 mcm tu. Yang sia tau, sia tidak pernah hold myself from eating what I want. Kalau hari ni sia mau makan roti canai, then I go and buy one. Tidak semestinya kalau masa sia pokai saja baru mau pegi cari roti canai. I have this habit of eating brunch, iaitu meal yang cover breakfast dan lunch, but kalau tiba2 sia mau makan lagi untuk kali ke-2 masa lunch, sia tidak akan teragak-agak pegi beli lagi. Yang penting itu adalah keperluan badan sia dan bukan sia saja2 mau cari pasal mau buang duit.

Maybe cara berpikir ni adalah satu habit untuk sia so sia tidak boleh salahkan orang yang caranya berbeza. Mungkin sia cuma patut bersyukur sebab habit sia ni actually mengurangkan masalah berkaitan perbelanjaan. Kesimpulannya adalah,

kalau you are not a big spender, you are considered safe.

CONCLUSION:

Kawan sia tu sebenarnya cukup duit untuk keperluan bulanan dia. Apa yang menjadikan duit dia tidak cukup adalah pertimbangan yang salah semasa berbelanja. Just when she thinks that she gonna make the most of the money to make her life better, sebenarnya dia akhirnya membawa tekanan pada diri dia sendiri. Sia pun tidak tau apa lagi mau cakap sebab bila dia tertekan pasal masalah duit, dia sampai menangis sorang2 pikir masalah dia. And then when she comes and talk to me, seolah-olah dia tengok life dia ni sangatttt malang sebab duit dia tu sangatlah tidak cukup. Tapi dia silap. Duit dia tu lebih dari cukup. Dan selagi dia cuba pindahkan akibat tu kepada orang lain iaitu dengan terus meminjam dan meminjam lagi, sia confirm yang dia tidak akan dapat belajar apa2 dari kesilapan berbelanja dia. Sikap sikit2 mau berhutang sama orang lain tu sebenarnya tidak baik – biarlah kasi tolak hujung2 dulu habit ni melainkan keadaan betul2 mendesak. Jangan pula gara2 kita boros, hubungan baik dengan kawan2 pun terjejas.

Macamana untuk cuba keluar dari sikap boros?

Kasi kena batang hidung sendiri tentang kesusahan yang akan dibawa oleh keborosan tu. Biar kena cukup2 sampai kau betul2 serik mau boros lagi. Itu saja caranya. Sebab kalau kau pegi terapi pun teda guna sebab ini benda kena datang dari kesedaran sendiri. Kau mesti hadapi itu kesusahan sendiri dan jangan babitkan orang dan di sana la kau sedar bahawa hidup kau tu adalah tanggungjawab kau sendiri. Silap langkah saja, kau akan kena. So PANDAI-PANDAILAH…

Note: Nasihat ini datang daripada orang yang memerlukan nasihat yang sama, so together-gether la we learn something, okay. Hehehehe. Erkss…:P

Monday, June 29, 2009

A Wish After 100 Dead Mosquitoes

A friend of mine got dumped by her boyfriend in the most terrible ways. Beberapa bulan sebelumnya, bukan main lagi lelaki tu tergila-gila sama dia. Tiba2 lepas tu lelaki tu bagi mcm2 alasan dan tipu macam2 supaya kawan sia tu tidak dapat contact dia or kesan dia di mana. Dia punya penipuan selalu kedapatan, like he told my friend dia pegi KL, tapi kawan sia terserempak dia sedang drive di bandar. Kawan sia betul2 terkilan dengan perubahan mendadak lelaki tu. Yang paling dia nda puas hati, kenapa dia buat mcm tu sedangkan dia buli kasitau terang-terangan yang dia mau break. Kawan sia betul2 nda paham.

So, 2 bulan sudah lelaki tu menghilangkan diri begitu saja. Tiba2 satu malam, lelaki tu akhirnya datang cari dia balik. Dia menangis-nangis merayu dengan kawan sia tu dan minta maaf. Depan2 orang lagi dia memujuk rayu. Kawan sia betul2 terkejut dan nda tau apa mau respond. So malam itu memang penuh dengan kejutan untuk dia. Tapi cara dia bagitau sia, seolah-olah dia langsung nda harap yang lelaki tu akan cari dia balik. Tapi hujung2 baru dia kasi bongkar cerita sebenar yang berlaku sebelum kejadian tu.

Malam sebelum lelaki tu cari dia, dia actually ada buat satu nazar. Memandangkan di rumah dia tu terlampau banyak nyamuk, dia punya kerja asyik tangkap dan kasi mati nyamuk ja. So malam tu, tiba2 datang gila dia. Dia cakap, “Kalau sia dapat tangkap 100 ekor nyamuk ni malam, sia wish yang ex-boyfriend sia tu akan datang cari sia balik.” Kali tinguk, betul2 malam tu dia kumpul semua tu badan nyamuk yang dia pukul. Dia cakap, dia guna lebih 3 jam untuk kumpul tu nyamuk semua dan susun dia supaya dia senang kira. Akhirnya capai target 100 ekor nyamuk, dia bukan main happy. Sampaikan dia panggil lagi abang dia suruh tinguk tu nyamuk2 semua dia susun di lantai. Abang dia pikir ada hal emergency, sampaikan abang dia tertendang tu kupi dan tumpah. Berabis abang dia menyumpah sama dia bila dia tinguk rupanya kawan sia tu cuma mau kasi tinguk nyamuk2 mati ja. *Lols.

Bila dengar cerita dia tu, sia terkejut. “Wow, kau sanggup buat mcm tu?” Dan yang lebih mengejutkan, betul2 lelaki tu cari dia keesokan harinya. Seolah-olah Tuhan kabulkan nazar dia tu selepas dia buat satu “kerja” yang memerlukan usaha. Actually, sia pun percaya sama perkara ni juga. Kalau sia mau something, sia kena buat sesuatu yang susah dulu dan barulah sia buat niat. Sia tidak boleh suka2 wish benda2 yang mustahil dengan hanya duduk dan tersengih saja, kan? Hahahahahahahahahaha.

Tapi dalam kes kawan sia tu, seolah-olah hajat dia tu dikabulkan “secara paksa” sebab selepas malam tu, lelaki tu HILANG SEMULA! Hahahahahahahahahahaahahhaahhaaha. Terus kawan sia pun ketawa juga. Sempat jugalah ex dia tu buat drama air mata, panggil dia Sayang dan macam2 lagi. Sempat juga orang2 di sana jadi saksi yang dia bagaikan tuan puteri yang dipujuk rayu oleh seorang pelamar. Hehehehehe. Bah, at least nda jua sia2 ba tu dia kasi mati 100 nyamuk dalam 3 jam. Hehehehehe. So, untuk lelaki tu muncul semula sekali lagi, perlukan dia membunuh 100 nyamuk lagi? Kalau tanya sama sia, sia OK saja. Buli juga dia tulung kurangkan populasi nyamuk di dunia ni ba kan? Hehehehehe. Tapi kalau lah kena bunuh 100 nyamuk dulu baru boyfriend dia tu akan muncul, rasanya bagus lagi cari boyfriend lain kan…kan? Hahahahahaahahahahahahahhahahaaha.

Apakah kesimpulan cerita ini? Kesimpulannya samar2, tapi buli jadi jua boyfriend dia tu keturunanan nyamuk ba that. *Lols. OK, OK! Just kiddinG~!!

Kesimpulannya, nda kisah lah apa yang kita mau capai tu, MESTI ada cara untuk mencapainya. Yang penting, niat yang disertai dengan keazaman tu, mesti akan mendatangkan hasil. So it sounds a bit superstitious, tapi kes kawan sia tu adalah lebih baik daripada orang yang cuma tau berharap dan meminta saja, tapi tidak mau buat apa2 usaha pun. Harap semuanya datang bergolek. So? Sia akan tatap respect kawan sia yang bunuh 100 nyamuk tu sebab dengan idea gila2 dia tu, kita sudah kekurangan 100 nyamuk yg mungkin buli mengigit dan menghisap darah kita. Paham tu kawan2. (Hahahahahahahaha).

Just a light story so to take a break from cerita2 yang heavy2 dalam blog sia ni. Hehehehe. Muahsss all.

Sunday, June 28, 2009

The World Lost Jacko

I first heard the news of his lost in The Breakfast Show last Thursday and I turned off the tv shortly after. I felt quite heavy listening to news like that. Not because he’s Michael Jackson. Not because he’s the so-called King Of Pop. Losing another human being from this world is a sad thing to me.

As far as losing Jacko is concerned, there’s something else. I feel that, No, he can’t be gone! It’s NOT timely for him to go. The world is not ready to lose him. I myself, as a music lover, I know it’s not the time for him to go YET. He still has a lot of unfinished business to do. As a human being, I regret it that he left before I could listen to all his good songs, before I could learn so much more about his controversial life, MUCH MUCH MORE about him that I’m taking my time before I can learn enough. I feel quite bad inside because I thought that at least a singer like him, who has not been reported to have any type of fatal illness, to still be standing strong for another 10 years or so. If only I knew he gonna leave this soon, I would take some more time to appreciate his work while he’s still alive so that I could do it all in time. It’s just to cliché that we start appreciating someone the way he deserves only after he leaves this world for good. It’s so unfair.

It’s been a few days now and I have been trying to not feel affected by his demise, but I can’t. Early this morning, I woke up from bed, feeling sad. I mean, the world is now without this controversial figure – Mr Jacko. As controversial as he was, we cannot deny how passionate this guy is in what he’s doing. He’s famous since he was a kid. A black kid. Although it has became a national joke on how he turned himself from a black guy to a white guy, getting a serious nose job – what could be there in the head of Mr Jacko to be doing all these?

I read about his childhood long time ago. He has a perfectionist dad who was rather abusive. He always got teased by his looks and his inability to be at par with his brothers. I think it doesn’t take a genius. If people like you and I had a childhood like that, to go along with the vulnerability of a kid who wanted to live up to an expectation, we could be doing something drastic like that too, just to make up for all the things that we thought we failed to do since we were a kid. He has the money, he has the popularity, but still nobody could give him the security he wants. He feels that he still has to live up to expectations and if you say you don’t believe that this has something to do with his childhood, I beg to differ. It could be EVERYTHING about his childhood.

When his ex-wife- Lisa Marie Presley spoke about Jacko being a Weirdo even in his own home, I could see how insecure he was. He even wore make-ups taking his bath. It’s not just a mask against the world, but it’s also a mask against anybody else close to him. But then, the might Lord blessed him with so much talents that have touched the hearts of many – in such a way that even a someone like me would shed a tear to see him go.

A lesson that I’m taking for his lost is… You never know when you gonna go. You never know when someone else go. We might get carried away with too much worldly cares, about physical and social expectations, about who’s making more money than who – but when it’s time to go, you gonna leave everything you have just in a split second. This is the time when no controversies actually matter that much anymore. No matter how much defects he has and how much people are talking about him everywhere – why the fuss, people, why the fuss? You know it too that you and I have as much defects too.

Yes it’s sad. If only we all could just keep everything nice and good, we might not feel so heavy when someone has to go in a sudden. We don’t have to regret and wish we could have more time to appreciate the person when he’s still around to receive and hear all the credits he deserves. Just when you thought someone is good to go for at least another 10 years, you never know people, you never know. The world doesn’t need to give us another proof that there’s something else beyond all these worldly cares. We gonna leave them all behind, one day. If only we could connect more to other people in the most heavenly way – just to have good bonds and sincere relations. I’m saying this because we might be spending too much time to find faults and blame others for their unfortunate points, when we could use the time to appreciate his contributions. If only we did that, maybe he could achieve to a greater height and do more good things.

It’s definitely something to learn :)

Note: His song “Heal The World” was the song that put me on the stage with a group of friends during one event back in secondary school. We received a big applause not because the performance is good, it’s because it’s the SONG that really make a difference to the people who listen to it. If you listen to his songs, many of them really comfort you and tell you to do good things. Kudos to you Jacko. You are in better hands now. May the Lord bless his soul for all the good deeds and messages he conveys through his songs and the inspiration that he brings to those who are touched by his songs.

Twofivesix[256]'s Chicken Chop

Heya peeps. I wanna share with you guys my very western dinner last nite. Hehehehehehe. As you can see in the picture, it was my dinner set. Saturday nite is always a nite of indulgence to me so though I was not hungry, I still chose to make this meal so that I could enjoy my nite of indulgence.

Less than 2 months ago, I had my Chicken chop’s meal in Kolombong and that’s how I come up with my own recipe. It’s tasty and kinda light because it has no rice. You can stuff yourself with it without feeling too full like what you always feel when you eat rice. I cooked this meal twice and it’s only getting better. The secret is all in the black pepper sauce. You see, I cook for my own pleasure. If others think they like my recipe, be my guest.

French Fries - The secret of making your French fries crispy, sprinkle some salt on the frying potato and fry it till it’s fried enough to your taste.

Chicken – I always pick the chicken thigh for this recipe because it’s tender and I think it doesn’t matter which part of the chicken because I’m sure you gonna eat it anyway. *giggles. Just make sure that it’s only flesh and skinless. In my recipe, I just marinate the chicken with some salt, ajinomoto, a bit of sugar and vinegar. I don’t wait long because this dish is expected to be an express dinner so I just put some corn flour on the chicken before I fry it. What important is the chicken to be nicely cooked and not overly fried. You need the flesh to still be juicy and easy to cut as you enjoy your meal. So, it’s important to make sure your chicken is totally defrost before you make this meal because you sure don’t want to see blood coming out from the chicken as you cut the insides. Ouch!

The black pepper sauce is easy to make. Just make sure you buy the black pepper powder. Heat the oil, put the black pepper powder that you already mix with some water and put some soy sauce (I use Kicap manis Hablal) and add the flavouring a little bit more with what’s necessary – salt, ajinomoto and sugar. *giggles. Simple eh.

The Mix vegetable is added to add colour and also to balance the meal so that you can enjoy the meal until you finish it. The vegetable is light boiled in water and that’s it, so it only has natural flavour of the various vegetable and it sure balance the too much flavour that comes from your sauce.

I enjoyed this meal so much. My way of cooking – it doesn’t have to be complicated to make it tasty enough for you to enjoy.

Happy Cooking! *giggles

Saturday, June 27, 2009

The Young Mom

I remember opening a picture of my mom from last Christmas. And then a customer dropped by and have a chat with me. She took a glimpse of the picture in my pic. “Who’s that? Cantiknya.” But she only took a glimpse of it, because I closed the picture right away. “My mom ba that.” She said, “Wow, your mom? Muda juga your mom”. I just smiled.

And then yesterday, I showed some pictures to a friend. A picture of an event that was taken last year. As she was looking at the pictures, she mentioned, “Who’s that sexy lady?” She was also took a glimpse of the pics because I was changing them so fast. “Which one? Oh, my mom ba that.” “Wahh, mudanya your mom. Awet muda ooo. Mesti dia kawin awal tu kan?” Then I answered, “Yep. Besa la zaman mama bapa kita. Banyak yg kawin awal. Tu la masih muda masa anak besar2 sudah.”

Are you one of those people who have a “young mom”? People always mistaken you guys for being sisters or she being a young auntie. My mom got a lot of compliments for looking young. Yes, as I told you guys in the article for Mother’s Day, my mom got married at a young age.

But I seriously think that’s not all. My mom looks after her food and drinks more than we do. It’s not for the purpose of taking care of her youth really. It’s simply because she thinks it’s the best way to go. But in the end, it’s doing her good. One more thing, my mom is a very cool lady. She doesn’t let emotion rule her. She doesn’t keep vengeance and she’s is so not hot tempered. I guess, her cool attitude does a lot of things to her youth too. Other than that, my mom is the type who loves to groom and look good when she’s out there. She is more worried about how she looks like, even more worried than her daughters. Sometimes I think that it’s kinda a burden to take care so much about looks. The need of wanting to look good in public is tiresome to me. I don’t like to put so much energy on grooming because I don’t really like attention, especially when things get overdone. I rather go around unnoticed than having people whispering around about my overdone grooming. But at the end of the day, it’s all about YOU and how comfortable you are about it.

Speaking of my young mom, I think it’s really good for her. I actually like that people say something good about my mom, and I always hear her getting compliments about her looks. As a daughter, it’s funny that I just enjoy the view. I don’t even feel challenged or anything. I mean, this whole thing doesn’t even motivate me to groom a little bit more so that I could appear the same way as my mom. Nope, I don’t do anything like that. I always do it my own moderate way. I want to put on lipstick or colour my hair, I just follow what I feel like doing. It’s always my mom who sometimes got motivated by me. Like, when I colour my hair, my mom would pick a colour like I pick because she thinks it looks good. As for me, I don’t have a certain feeling about my own appearance. I just feel that I’m very simple, low-profile and nothing much to look at how I appear in public. I’m just the simple and casual Twofivesix[256]. Yes, sometimes I go to work with my hair uncombed. I tell you I just go ahead with it. I don’t really think people would look my way, anyway. Hehehehehehe :P

Since my mom is comfortable about looking good in public, it’s good for her. I’m feeling so happy for her. I think, maybe the parents don’t think that it matters to their children, whether or not they groom. The fact is, your children like it when you groom. They want their parents to look good too. Not that they don’t appreciate you as you are, but it’s human nature that we like to look at nice things. Don’t be surprised that when the parents are looking so messy, the kids can feel embarrassed to get caught walking along with the parents. They don’t want to see the funny reactions in their friends’ faces. Do you, as a parent, want this to happen?

So, it doesn’t matter if you’re getting older as a parent, to look good in public could be a thing for your own, but as much as you spend for that, it’s also that much you seem to appreciate yourself, it actually makes people appreciate you too. They won’t take you for granted because they know you also don’t take yourself for granted.

So, maybe this explains why I feel good when my friends say something good about my mom. It’s just funny that I just prefer to enjoy the view and don’t feel the need to be like her. I think that maybe I have found my true identity and eventhough I think that my mom appears at her best, I still find my own little ways to feel that I’m happy with my simple ways. And kudos to my mom for looking great. I hope that she will always enjoy her true freedom being the woman she wants and me, your daughter will always be proud of you, mom. *giggles.

Thursday, June 25, 2009

7 Ways To Forget Someone

1.Send all his sms to your Outbox, instead of Inbox.

2.Change his name in the phonebook as “Unknown”

3.Put all his pictures in a password protected zip file and put the password of your anniversary with him and just be confident that you would eventually forget the date.

4.Delete all his e-mail and put it to a new folder called I-Loved-This-Virus-Once.

5.Try to change the vision of him smiling to a vision of a hideous monster who is waiting to bite you.

6.When his voice is playing in your mind, use whatever method in your head to change his manly voice to a chipmunk’s voice.

7.When he comes to your doorstep, you open the door and saw him, say, “Sorry, I don’t know you.” Just in case he answers, Yes I know. But we can always make the introduction and see what happens from there.

Just in case your helpless little self can’t say no and give in, don’t worry, if something goes wrong, you can always go back to the 7 ways to forget him ALL OVER AGAIN! Oh well, that’s very smart or what?! *Lols

Hahahahaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Suara hati u guys: Aiyooo 256 ahh…kalau begitu tips kau, alamatnya 7 keturunanlah tidak buli lupa tu urg ba. Adoiii, ajaran sesat eh!

256: :PPPPPP

(*Lols)

Moral of the story: Kamurang saja tau camana mau lupakan seseorang tu, jan kamurang ikut sangat cakap pokemon ntah dari mana2 tu. Hahahahahahahaha. Kidding guys! :P

Wednesday, June 24, 2009

The Magic That Camera Captures

Let’s make this a quick one. Early this morning, I came to the office and open the pictures taken more than a year ago. I have not looked at the pictures because I didn’t bring my own camera that day. It was during an engagement ceremony. I was looking at the faces of the people. I remember that “the air” was not that cool that day. Everyone was not smiling to each other, everyone had the issue to not mingle around. Like it was just a formality that you have to go through. I remember it because it was only last year. I remember the feeling. It wasn’t a friendly feeling for sure. But then, it was a good event, for a good cause.

When I finally open the pictures just now, the pictures say otherwise. For someone who looks at the pictures alone, he/she would think that everyone was enjoying the day. It was all smiles and laughs in the pictures. The cold emotion was nowhere recorded in the camera. So I’m sure, 10 years from now, I would only rely entirely on the pictures to recall how the event like. So I’m right all along when I keep saying to people,

“What Matters Is What Recorded In The Camera”

Then I recall another event, my graduation day. I remember being not in the mood because I wanted the day to be good. I got mad to everyone for the smallest reason. I remember that I was so mad because I gave them my digicam so that they could take candid pictures of me inside the graduation hall, but they did not take a single picture - because it’s Prohibited to do so. Yes, it’s prohibited but everyone else was taking candid pictures of the graduates. I couldn’t understand why anyone of my family members did not do it because the moments are priceless. I remember getting so mad at them. So outside the hall, I kept my cool and took a lot of pictures anyway. I hid my anger by wearing the sweetest smile. So, after the pictures were processed, I was surprised with the result. The pictures are all so lovely. Like the first scenario, I couldn’t see the anger or bad emotion when I look at the picture. I was looking like I was the happiest graduate. It was all smiles and nothing else. And for my family, looking at the album, they didn’t memorize that I was actually angry that time. The pictures don’t recall anything badActually SMILES hide all the emotions you don’t want to remember when it comes to taking pictures. So, now you KNOW THE TRICK. :)

So, it doesn’t matter how bad the event is going. Sometimes things get out of control. But remember, what the camera captures is going to stay longer than your memories of the event. One day, you even rely entirely on the pictures to recall the memories of the event. So, don’t give up on your day yet. Always put a chance to the camera to make it up for everyone later on. It happens to me many times, it could happen to you too.

Maybe the magic of the moments are there but we are too tensed to capture and savour it. So maybe we can let the camera do it for us – so that we can savour it for the rest of our lives. :)

The Value Of My Intellectual Property

I received 2 missed calls last nite. It was from a customer who had been getting good bargain for my piece of work. Although it was my mistake to put a low price at first, okay fine, I take the blame. The fact that he used my work for a something that brought him good business – okay fine, he took the chance, good for him. He came and asked for my service for such a good bargain, 3 times. FINE! 3 times are enough.

So the attempt to get the 4th one, I lost my “appetite” for this business deal. My piece of work was released in a newspaper and I felt SOOOO bad that time because I knew I charged the man so low for that piece. And then everyone liked it. So because of the good comments he got that time of course he comes to me again when he is asked to get another work like that..

Look, I don’t care if people don’t know who is behind the work. I really don’t care. I’m used to it. People saw my works and some like them without knowing from whose hands the pieces are coming from. I don’t care. It puts a lot of pressure on my personal life if people know that I do it and start to expect more and more from me and wait for the single mistake for my downfall. I can’t perform well under pressure. This is my weakness. So I rather that people know my work without them knowing me. But this one is different. If you want to make money from my work, at least you SHOW ME the value of my intellectual property. I tell you people, I would do something FOR FREE because my work is my passion. I don’t need to get money back to be doing this. But with or without the involvement of money, I REFUSE to let someone else claim my work to be his or hers. Yes, you can do that once or twice, or maybe thrice, but you must understand that those works come from my 2 hands so you can’t decide when you can get the next one without giving me a good bargain for it.

Let me make this clear to these people. If I’m not happy with this, I won’t do it. Even if you put me a large amount of money, NO THANKS. My time worth more than that. I rather spend my time chatting with my big bro on IRC than spend my freaking hour with a lot of pressure just for a freaking undervalued work. This is more than just business deal to me. I want my work to get the proper appreciation. My point is very simple. If it doesn’t make me happy, I won’t do it..

Find someone else to do it. Good Luck!.

P/S – Is this side of that that my big bro refers to when he said “You’re a very strict person” – Sia mau complen, manada strict wooooo. Urang begini baik dan bersopan santun, apa kes ooh mau strict2. (*Lols Hahahaahahahahahahahahahahaahhaahahahahahahaahhaahah) :PPP.

Tuesday, June 23, 2009

A Good Girl Isn’t Bad At All!!

Yesterday, I had this strange talk with my big bro. (Take Note: I don’t have a biological big brother. This big bro of mine fits into my life less than a year ago and I kinda open up a lot to him about my true characters. Erkss).

So I asked him a few strange questions. But the peak of was this.

If you were some guy who just know me, what category would you put me in?

He was reluctant at first, because the question was too general. So I simplified it for him.

1.Good 2. Average 3.Nasty

Which one do I belong to? I want to know what a guy would roughly categorize me in.

“You’re a bit of everything”

1.You’re a good girl because you won’t mind giving counseling for free to those who come to you. (Aah?)

2.You’re average because you don’t really go for branded stuff. (Erkss. *giggles)

3.You’re nasty cos you ARE very nasty though you don’t show it that much. (How dare! *Lols)

My goodness!!? Are those anything I was expecting to hear? I mean he was giving me sort of the answer but it’s strayed from the right track. It wasn’t that la my dear bro!! *giggles.

So he kept trying to explain more of his answer to Make Me Happy but I wasn’t too happy until I heard just ONE crucial answer. Just one out of the 3, that’s what I want!

I don’t know why I think that my bro thought I was asking him TO DENY that I just can’t really fit myself into the “nasty league”. Although I have shown quite a lot of nastiness in other areas especially in being creative and hilarious, but at the same time, I showed a peculiar reaction that goes around the idea that some striptease story would scare the hell out of me. I mean, I gave the idea that I could never let myself get inside a free-show party filled with people on top on their craziness just in the name of FUN. I mean, I find stories like that rather terrifying and “Euww…I won’t find myself in that of crowd”. So, it’s just so easy to throw me back to the Nerdy and Book-worm type who talks seriously and “no jokes and dirty talks are allowed here” and just “Forget about any nasty bones inside you babe, you are just NOT fit to be fun and nasty” *Lols.

But since my big bro is so sweet and nice to me, I felt that he has to reserve some of his real comments to avoid from the chances to probably ill-treat his sister who is currently having her menstrual. *Lols. So he said a lot of things to shadow his point that I might get a little too nasty with my words and stuff but Ah-ah, you are still not part of this league in the true definition.

My dear big bro, isn’t it easy to just tell it that Yes sister, after all said and done, I’m afraid to say that

You’re still in the good girl’s league.

I mean…. BRO, Just throw it at me bah. I don’t really mind.

Since when being A GOOD GIRL would hurt anybody? My goodness. A lot out there would wish to be in this league, RIGHT people??

Being a good girl ISN’T BAD AT ALL bah!!

So am I a good girl? Thank Godddddddddddddddddd!!

*Lols.

Note: That conversation is one of those sweet and nice things that say a lot about u my dear bro. Thanks a lot. So, I’m a good girl? Jawapan muktamad? Hehehehe. Sukurrr la kita nakk. *Lols

Saturday, June 20, 2009

Kahwin Tanpa Cinta...Apa Mau Jadi Ni?

Kita semua tau betapa susahnya mau buat preparation untuk sebuah wedding ceremony. Kerja yang mau diatur, duit yang mau keluar, masa yang digunakan – bukan main2 punya kerja. Stress hinggalah ke perselisihan pendapat, persetujuan kedua belah pihak mesti diambilkira.

Marriage – Wedding – Kahwin – Sepatutnya adalah satu event yang bersejarah untuk pasangan yang memilih untuk hidup bersama.

So bila wedding tu berlangsung, kita yg hadir ni cuma nampak hasil majlis yang dirancang dan pengantin dengan baju indah dan senyuman manis. Di dalam hati kita berfikir, dua orang ini begitu bahagia dan dilamun cinta. Dalam hati dorang, hanya dorang yang tau. Mungkinkah di hati mereka itu tersemat nama ORANG LAIN dan bukannya nama orang yang dorang kawini?

Ya, sia hairan betul. Ini sudah jadi satu pandemik ka? Di sana sini sia dengar kes macam ni. Kenapa kah semakin ramai orang kahwin dengan orang yang BUKAN paling dorang cinta? Orang bercakap pasal penceraian yang berleluasa, apa yang kita boleh harap daripada situasi ini? Adakah berkahwin dengan sebab lain SELAIN cinta itu actually menambah statistic penceraian di dunia ini? Then what’s marriage for in the first place? Just to TRY OUT and see if it works? And if it doesn’t, you can always settle for divorce? Divorce is ALREADY in the picture even before the marriage happens. Apa mau jadi ni geng?

Ya, sia juga selalu sebut dalam blog ni. Marriage Is Not Even About Love. (Please read my post on 14th February 2009). Tapi it’s not a good sign if hati kau tersiksa asyik teringatkan si dia yang terpaksa kau tinggalkan. Apa guna kalau fizikal saja yang berkahwin, tapi hati dan fikiran bersama orang lain? THEN WHY GET MARRIED??

Inda kisah la apa pun sebab u guys get married. Tapi perjuangkanlah CINTA kamu tu dulu sebelum berserah. Please respect this sacred institution called marriage. It’s not a game ba. Kita bukan mau kahwin untuk kasi hancur lagi hidup kita. Kita kawin to get a better life ba. Jangan salahkan marriage yang tidak worked out sebab orang yang buat mcm tu adalah orang yang berkahwin ada dasar yang tidak kukuh.

So, are you really ready to get married? Are you sure you are marrying the right person? Kalau soalan ni pun u guys tidak boleh jawab, maybe you guys should take your time and think again if this is the best to happen in your life.

Yang akan berkahwin tu, best of luck to you guys. Yang sudah berkahwin tu, pertahankanlah perkahwinan kamu tu, hidup bukannya lama.

Tapi one thing that I have learned from the married people. Cinta itu bukan segala-galanya. Cinta2 dan romantic2 ni TIDAK WUJUD dalam realiti perkahwinan. Maybe juga IT’S MEANT TO BE that we are not married to the person we love the most. Tapi… kalau laa… kalauuuu laaa kita BOLEH kawin dengan orang yang paling kita cintai, memang itulah yang sebaiknya kan. :)

Sama2 la kita berjuang untuk mendapatkan yang terbaik untuk hidup kita, ok? :)

Friday, June 19, 2009

"Do You Believe In Karma?"

What Goes Around- Comes Around. Ini adalah satu phrase yang selalu kita dengar. It means yang kita akan mendapat balasan daripada perbuatan jahat yang kita buat. Yup guys. Or in Malay, there is this term, “Ketulahan”. This thing is also described as Karma. So you guys actually believe it? 
Sia terpikir topik ni tadi. Sia ada bercakap dengan seorang kenalan. Jarang2 sia dapat bercakap dengan dia ni sebab dia ni sentiasa sibuk punya orang. So tadi, bila sia ada chance bercakap sama dia, sia recall satu peristiwa “pergaduhan” yang melibatkan dia. It’s not actually bergaduh. Satu mistake yang dia buat yg menyebabkan kemarahan dia punya colleague, sampaikan dia dimarah di khalayak ramai. Sia pun ada tengok kejadian tu. Memang teruk dia kena marah oleh kawan dia tu. Dia dengan selambanya jalan dan ketawa kasi tinggal tu tempat. Masa tu sia terpikir, “Dia la manusia yang paling selamba sia pernah tengok.” 

Selepas bulan, baru tadi sia tau cerita sebenar. Dia bagitau sia, selepas kejadian dia kena marah tu, dia balik ofis dia menangis. Hati dia betul2 sakit dan malu kena marah macam tu. Dia cakap walaupun dia sudah cakap sorry balik2, tapi kawan dia tengking2 dia balik. So baru sia tau kesan peristiwa tu sama dia. Dia betul2 tidak puas hati dengan tindakan kawan dia yang tidak terima maaf dia. Then masa tu, dia bercakap dalam hati, “Satu hari kau akan terima benda yang sama juga.” – iaitu merujuk kepada kawan dia yang tengking dia tu. 

Akhirnya benda tu berlaku. Tapi kawan dia tu kena LAGI TERUK. Lagi2 teruk. Dia found out yang orang2 bawahan dia menuduh dia makan duit, lepas tu jadi perempuan simpanan, dan ada beberapa tuduhan lagi yang betul2 mencabar maruah dia. Dan tuduhan itu semua direkodkan di dalam telefon lagi dan dimainkan semula depan dia. Dia tidak tahan dan terus menangis teresak-esak di depan kawan yang ditengkingnya beberapa bulan yang lalu. Masa itu lah, si kawan yang bercerita ni membuktikan bahawa… Yes, what goes around, comes around. 

Memang menakutkan. Kita ni manusia biasa yang sentiasa buat jahat. Kalau kita yang menjadi mangsa, memang kita akan minta2 lagi benda tu akan berlaku dengan kawan kita tu juga. Terus sia nda lepas daripada tengok diri sendiri. Sia pernah tengking sorang salesman yang tidak beretika. Dia sudah kasi hilang sabar sia, then I had to say something rude sebab itu orang betul2 tidak hormat sia. Dia langsung tidak hormat masa sia, dan apa yang sia cakap dia tidak mau dengar. Sia terpaksa cakap kasar. Benda tu berlaku last year. Sia rasa sangat bersalah dengan kejadian tu. Kalau sia mau buktikan yang KARMA itu memang berlaku, I think memang I received something like that juga. Sia rasa sia memang sudah kena balas. Masa sia kena tu pun, memang cukup teruk. Teruk sampaikan sia rasa mau nangis. Tapi yang paling teruk adalah kesakitan dalam jiwa sia tu masa. Memang teruk, guys. 

Tapi dengan adalahnya teori Karma ni, ini akan mengingatkan kita tentang tindakan yang akan kita buat. Untuk diri sia sendiri, sia kena lebih berhati-hati bila bercakap. I always remind myself, “256, don’t talk bad about others” dan sia tidak boleh betray orang punya trust dengan sia. Dan if I had to talk bad about others sebab sesuatu kenyataan, sia tidak boleh BIASED dengan dia. Sia kena akui kebaikan dia juga dan orang yg mendengar tu boleh menilai sebaiknya. Sia tau semua manusia ada kelemahan. Teda manusia yang serba serbinya baik belaka. Memang ada masa yang kita akan jadi SI JAHAT yang mengeruhkan keadaan. Kitalah si tukang maki yang menuduh orang nda tentu pasal, kita la yang menyebarkan cerita tidak tentu2 tentang kelemahan orang lain, kita lah yang membohong sama laki atau bini dan main kayu tiga, yaa…kita buat mcm2 kejahatan. Mungkin ada yang sudah lama percaya dengan karma, tapi cuma main teka2 saja. “Alaaah…tidak juga ba tu. Lepas buat jahat, terus sembayang la banyak2 minta ampun. Alaaa…nda juga ba ketulahan tu.” Then macamana pun, satu hari nanti tentu kita akan ditimpa kesusahan pula. Sama ada berkaitan atau tidak dengan kejahatan yang kita pernah buat. Then bila kamurang ni mcm sia yang cuba mencari jawapan kepada “putaran” ini, mungkin dengan mudahnya kamu melabelkan benda ni sebagai karma. 

Tapi katakanlah sia mau nafikan teori Karma ni, sia akan cakap mcm ni… 

Nda kisah la sia buat baik atau jahat, akan ada masa sia senang, dan akan ada masa sia susah. So nda kisah la sia ni penjahat ka, pembaik kaa (errks…adakah pembaik? Hahahaha), sia akan tetap melalui putaran roda kehidupan yang adakalanya senang dan adakalanya susah…so tidakkah Karma sounds like the rule of the universe being exaggerated? Orang yang tidak tau apa itu perkataan Karma pun akan lalui juga benda yang buruk dalam life dorang. Tapi Karma is a good warning to us jugalah supaya kita sentiasa cuba untuk berbuat baik. Sekurang-kurangnya if we have to be bad, janganlah kita yang mulakan kejahatan itu. Jangan la sampai orang yang baik dengan kita pun, kita tikam dari belakang hanya kerana perasaan cemburu yang membuak-buak. Kalau kita buat mcm tu, memang kita patut digelar penjahat, memang patut KARMA itu wujud supaya kena batang hidung sendiri. 

Cuma dengan adanya pengetahuan ini, tentu kita akan berjaga-jaga sikit. Kita tidak cakap sembarangan, kita tidak buat sesuatu ikut perasaan marah – sebab kita beringat juga bahawa kalau benda ni jadi dengan kita nanti, memang teruk ceritanya. Jadi dengan adanya Karma tu, kita pun akan kurang menyakiti hati orang dan mungkin lebih banyak perkara baik yang kita buat. Waahhh…imagine la kalau semua pun berebut-rebut mau buat baik supaya mendapat balasan yang baik2 belaka. Mesti life ni best kan? Tiadalah byk orang marah2 dan stress2 dengan perangai kawan2. Tapi maybe NOT in this life la kan guys…hehehe. 

Yang jahat dibalas jahat, yang baik dibalas baik. Kalaulah betul mcm tu, then kalau ada ruang buat kebaikan, baik kita jangan lepaskan :)
Muahsss All.

Wednesday, June 17, 2009

"Kaunselor Tidak Berbayar"

Who else people, who else? Just now, ada sorang kenalan lelaki yang seolah-olah minta kaunseling dengan sia masa2 sia kerja lagi tu. I found myself in the middle of giving him the advice of what to do. Sia ada sijil ka buat gitu? Teda pula kan? Jadi kenapa pula sia pandai2 pigi bagi kaunseling dengan orang ni? Hebat betul ka sudah si Twofivesix[256] ni??? Hebat sangat kaa?? (*Lols) Pandaiiii pun tanya soalan tu. Teda sepa cakap sia ni hebat mana pun, dan teda pula sia lekat sijil Pakar Psikologi atau anything like that di mana2 yang boleh menyebabkan orang salah paham dengan profession sia. Tapi KENAPA? WHY? People keep coming to me and sedar nda sedar, sia sedang menjalankan sesi kaunseling? Ouchh!!!!

It all comes easily ba tu. I’m there and they have the space to come and speak to me. Yes, even in the middle of doing something, I WILL listen to them. In most cases, I stop doing my work and concentrate on what they have to say. I tell you ahh, sia TIDAK PERNAH bagitau orang yang, “PLEASE COME TO ME IF YOU HAVE ANY PROBLEM.” Tidak pernah! Gila ka? Sia sendiri pun banyak masalah. Jadi apa yang sia ada yang membolehkan sia buat offer yang macam tu? Ini orang2 kan, bukan kenal lama dengan sia pun. Dorang ni semua baru juga kenal sia, paling lama pun sejak tahun lalu. Dorang TIDAK PUN KENAL sia. Di mana rumah sia pun dorang nda tau. Dorang cuma tau nama sia, apa kerja sia, and that’s all. Nama boyfriend sia pun dorang nda tau ba, guys!! Erksss…I mean, my ex-boyf. Hahahahahahaha. Ok, that one I’m kidding. Tapi kalau kawan2 perempuan tu, sia sudah biasa. Walaupun dorang baru kenal sia, dorang biasanya akan suka cerita sama sia, sebab sia ni kuat cakap dan banyak idea.

Tapi walaupun sia sudah pegang profession Kaunselor Tidak Berbayar ni dari sekolah menengah lagi, tapi bila kenalan lelaki sia sorang ni datang tadi dan cerita SEMUA perkara2 peribadi yg berkaitan sama hubungan dia dengan beberapa perempuan sekaligus, dan akhirnya sia nasihat dia jalan terbaik yang dia patut buat dalam situasi dia tu, suddenly sia rasa…Aiks…Ini sudah Lebih!! Sia sendiri punya love life pun tunggang langgang ni geng, kenapa pula kamurang minta nasihat sia? Kamurang pikir sia ni bagus sangat ka? *Lols. Dan si 256 ni pun satu juga, pandai2 pi nasihat orang. Tapi betul guys, sia nasihat dia sebab sia paham situasi dia. Walaupun dia baru datang sama sia ni hari dan bagitau semua tu dari mulut dia sendiri, tapi sebenarnya, sia sudah tau banyak hal pasal dia, sebab one of “dia punya perempuan” adalah salah seorang “customer” untuk kaunseling percuma sia. Yeszz… affair dorang sia sudah lama tau. In fact, sia sangat tau selok belok dari pihak tu perempuan. Tapi sia buat2 nda tau ja. Imagine la, macamana update sia dapat hari2 daripada tu perempuan sampailah sia buli tau almost semua benda pasal affair dorang. Aiks, kenapa macam ni? Patutka sia berada dalam posisi ni? Cukup la kepala otak sia ni tulung simpan orang punya cerita? Macamana dengan cerita hidup sia sendiri? Mana sia mau simpan? Tukkk koiiii… 256, baru kau sedar kaaaa?? Doiiii dogoo tanakk tiii! (Hahahahaahahahahahahahahaah)

Gini la, dipendekkan cerita. Kalaulah nasihat sia ni boleh dipakai oleh orang, then sia harap sia pun tau handle masalah sia sendiri. Sebab sia tidak mau cuma pandai nasihat orang saja, sendiri pun tidak tau apa mau buat. Then sia harap, GAJI sia punya profession kaunseling tidak berbayar ini adalah “kebijaksanaan” dalam akal fikiran sia supaya sia sendiri boleh buat keputusan yang betul. Itu saja ganjaran “tidak langsung” yang sia harap daripada semua ni. Mungkin sia ni nda la sebijak mana, tapi mesti ada reason why they all come to me untuk minta pendapat. Sia harap benda2 ni semua akan membawa kebaikan pada diri sia sebab I tell you people, benda ni guna banyakkkkk masa dan tenaga sia ba. Sia anggap ja yang apa yang sia buat ni adalah untuk menjalankan my personal mission why I’m created in this world.

Wowww…time sia menulis baris ni, suddenly sia rasa sangat BEST sebab dengan profession kaunselor tidak berbayar sia ni kan, and at the same time sia ada my BABYBLOG yang sia betul betul sayang – masa satu coalition yang menarik kan, guys? If not, sia sendiri teda saluran untuk share apa yang ada dalam hati dan fikiran sia ni. Sia pun orang juga ba, tapi sepa yang boleh jadi kauselor sama sia? Bukan senang mau cari orang yang boleh handle si banyak-cakap macam si 256 ni. (Penjaat ohh kamurang kan pikir macam tuuuu….*Lols) Oleh tu, sia sendiri sedar, sia kena betul2 kuat supaya sia boleh bantu diri sia sendiri. Apa pun, yang baik kita kekalkan, yang tidak baik kita hindarkan. Boleh ka that? Yakinn Bolehhhh BAH! *giggles.

Muahsss all.

Monday, June 15, 2009

The Rules I Break So Far...

The rules that I mean are the things that I never do before. It’s could be because of my lifestyle or simply because I don’t favour to do them before. So now that we are already in June, I think I should make some summary of how the year fares so far, as far as “breaking the rules” is concerned. Hehehehe.

Warning: Once you reach this line, YOU MUST read until the end.

1. Never Ring The Guys

This rule is seriously broken by me. I called at least 2 of my guyfriends more than an hour, more than one time. Hehehehehe. What’s more funny, I told them, “If you want to talk to me, just sms me. I’ll call you.” Damn! I tell you this rule is Seriously BROKEN!!! *Lols

2. Never Do Alcohol

I dislike alcohol because of the craziness that it brings to the alcoholics. But I have this funny thought of TRYING out a can of Carlsberg because I always saw the men drinking it like some cold can of Coca Cola. So I said, I think that Carlsberg must taste so good. So I actually took a can of Carlsberg from the fridge (which are kept there for quite a while, meant to be drank by my dad or my bro) so I drank it in my room and before I even reached half, I passed out. Erkss!

3. Never Be The Nite Butterfly

I always say No to nite outing with friends, especially to places that have safety and “moral” issues but I finally said Yes to a friend’s invitation – and it turned out to be kinda good!

4. Never Confess My Feelings To A Guy Before He Does

This nasty 256 finally confessed her feelings first! How? I actually said what I felt about him and that I think he’s the best guy for me. Erkss. Betul kaaaaa?? Aiyooo I don’t believe I actually did something like that. Luckily got green light, if not, mana mau taruh muka. *Lols

5. Never Get A Permanent Tattoo

I only had temporary tattoo ONCE before. I put it just below my neck right to the cleavage. And I did it just for a photo session to finish up the film roll. But because of my strange admiration towards the tattoo works, I finally get one myself. I’m definitely not telling where the tattoo spot is. Hehehehe :P

6. Never Give Up The Dear Ring

I actually said, “It’s Enough!!” to my dear ring. I had in mind long time ago about putting this ring away, or the worst is, send it back to the giver. But I always loved the ring. Then suddenly I just made up my mind and did something to the ring so that it could vanish from my sight forever. Ouch!! How about a plain ring finger now, 256? *grinz

7. Never Go On A Blind Date

Finally! Hahahahaha. I never actually went on a date with someone whose face I didn’t know but I finally did it. It’s good though because you have no expectation about how the person looks like and I think it’s kinda cool to not begin with a fake visualization in your head. I also find it less pressuring because I’m sure the person also has no expectation towards me. Just me the bubbly, nasty, hyper 256 all the way. Hahahaahahahahahaha. Kewll huh? *giggles

8. Never Open The Old Book With Any Of The Exs

Yeah! I did this. I finally told a secret to one of my exs about something that actually explained a lot of things behind the decision that I took years ago. And it sure hurt him still but since that I thought he deserved to know, so I did it. I’m sure he’s a better man than he was years ago so he could act like a real adult and let by gone, be by gone. Moreover, it doesn’t hurt that much to me anymore. It should be the same with him. Ouch, wrong move eh?

9. Never Join Any Social Sites

Errkss… I finally have my own Friendster! The bad news are, I did not modify anything at the page so what’s the default is what shown there and…I just deleted the page last week!! *Lols. Since that it didn’t serve its purpose for me to really “socialize” and I find it disturbing to get the e-mail notification on the changes my friend list receives, so I decided to call it a quit. :P Hahahahahaha. In my case, if I want to do it, I must do it all out then only I think it’s worth doing. So other than that, I think I better off concentrate on my blog. Hehehe.

10. Never Tell Any Real life friends/Families That I Own This Blog!!

Hahahahahaahhahahaha. I finally told these 2 new friends of mine. Since that they have just started to learn more about me and don’t know much to say about, and during the daily encounter, I am keep opening more and more. I accidentally told them about the post with the title, “What Matters Is Not What You Think” and said, - “This is the latest post I wrote in my blog so if you want to know my view, just visit my blog at – www.twofivesix256.blogspot.com - So now that my real life friends know this blog, I must be extra careful with what I write, especially when the post could be referring to them!! Hahahahahaha. Is that good news or bad?

OKAY!!! Are you done reading? Wait, do you actually believe that I break all those nasty rules in the freaking 6 months? Ahaaa… YOU GOT ME!!! Or should I say, GOTCHA!!! Hahahahahahaha. Actually, I have NOT broken at least HALF of the rules listed above. I definitely WON’T TELL!!! *LOLS. Nasty nasty…Who Am I Again? Yeah, I’m Twofivesix[256]. *winks. Hahahahahaahahahahahaha

Sunday, June 14, 2009

BZ - I mean Really BZ...

I have a lot of interesting things to write about, but I don't have the time to write them. Writing is just one thing that I can't just steal time for. I need to be very focused with what I'm going to write. Yeah, unlike sleeping, I can't just steal time for writing. It must be a quality time. I am all stressed out now because I have a lot of things to finish and I have a high expectation for everything. This is going to be hectic and all.

Argghh... my muscles are aching now. I think what makes me really tired in not exactly what's on the physical, it's the overworked brain that wears me out. Errkss!!

I'm really sorry to the friends who sms me at nite just to update me about their dates and others...even if those sms wake me up in the middle of the nite, I would pretend not seeing them. I find out that I've changed a little in this manner. I only entertain the things that "matters enough" for me and worth my thoughts. I can't keep on torturing myself with all these little stuff. I mean, I would not mind sharing their joys and stress at times, but I do hope that at least they spare me my bedtime. I mean, even at works, they are taking my time. I appreciate the company, but this is starting to disturb me and my privacy.

Times like this make me wish that I'm like some people out there who are laid back and reasonable with expectations. Hope to write something to post tomorrow :)

Happy Sunday you People...

Friday, June 12, 2009

What Matters Is Not What You Think...

Tadi sia tinguk ni episode terakhir untuk siri Matahari di TV3. Terus sia terpikir idea untuk tulis this post. Heroin cerita tu (Arianna) found out too late yang rupanya bekas boyfriend dia (Ikmal) yang dia paling cinta tu sebenarnya pun cinta juga sama dia sejak dulu. Maybe kalau dia tau benda tu dari awal, mungkin dia tidak akan buat kerja bodoh yang sudah dia buat, sampailah dia kena kejar polis dan akhirnya dihukum gantung. Untuk seorang penonton yang macam sia ni, sia rasa geram sebab si Ikmal tidak bagitau benda tu awal2 sama si Arianna. Bukan saja dia nda bagitau, dia sebenarnya menunjukkan reaksi yang berbeza daripada apa yang dia rasa. Dia lebih suka tunjukkan benci dan meluat sama si Arianna. Okay, ini cuma satu drama saja. Drama yang berpandukan skrip. Tapi sebenarnya, hari2 pun benda ni berlaku. Mungkin kita pun nda sedar yang kita sendiri pun sebahagian daripada mereka yang buat benda ni. Let me ask you one question, after a damage is done just because of your inability to confess your real feelings, what difference can you make when you confess your feelings a little too late?

The issue is not about you Confessing or Not Confessing. This is about How do you act according to your feelings and intentions. It’s funny, this fact sangat simple dan mudah untuk dipahami. Tapi a Malay drama yang bring it to the surface and make me see it.

Bila kau luahkan APA KAU RASA terhadap sesuatu atau seseorang tu sebenarnya TIADA GUNA. Yes, you heard me right. Walaupun kau punya perasaan ni berapi-api dengan seseorang yang kau sayang, tapi kau tengking dia, kau marah dia, kau maki dia dan kau hina2 dia sampai la dia nangis dan menahan sakit yg dia saja yang tau; which one matters more? Adakah “apa yang kau rasa” atau “apa yang kau buat”? Walaupun dalam hati kau, itu la perempuan yg kau paling sayang dan cinta seumur hidup kau, tapi bagi orang lain, kau sangat benci sama tu perempuan sebab kau buat dia nangis dan sakit hati. Itu lah REALITInya. At the end of the day, orang TIDAK PEDULI pun apa yang kau rasa sebenarnya. Yang orang peduli adalah cara layanan kau kepada dia. Biarpun kau berani cakap yang itulah nyawa kau, itu lah jiwa kau – JADI KENAPA LAH? SO WHAT? Teda sepa peduli apa kau rasa.

You get my point? Let me say this loud and clear.

Feelings must come along with the actions. Ini saja la cara orang boleh menghargai feelings kau. Kalau kau simpan saja sorang2 tu benda, and then perangai kau pula bertentangan dengan perasaan kau yg sebenarnya, perasaan sebenar kau tu langsung tidak bernilai untuk orang lain. Sebab sesuatu perkara hanya akan ada kesan daripada PERBUATAN. In fact, perbuatan or action is all we need to make things happen ba. U guys mau tau how powerfulnya sebuah perbuatan?

If you treat your wife nicely dalam segala segi dan make her happy, adakah orang akan masih bertanya, APA KAU RASA SAMA WIFE KAU? People would just assume yang kau mimang cinta gila sama wife kau. Padahal di dalam hati kau, mungkin ada perempuan lain yg kau lebih cinta. Wife kau tu cuma satu tanggungjawab saja bagi kau dan kau layan dia dengan cara terbaik yg kau mampu. So, nda kisah la apa kau rasa, itu tidak akan memberi kesan sama orang lain. Apa yang orang nampak, kau treat wife kau baik2 and wife kau happy. Biar la dari segi perasaan kau sebenarnya “curang” sama dia, tapi SEPA PEDULI? Actions speak louder than what you say or what you feel.

Benda ni pun memberikan satu tamparan sama sia juga. I think I have made that mistake too, at least once in my life. What I felt was not in line with my actions. So I received the consequences yang berdasarkan kepada tindakan sia, and not my feelings. So I felt yang life ni so unfair sebab sia boleh lost someone yang betul2 sia sayang. I even tried to blame the person for being heartless and ungrateful. But bila sia semakin matang, baru sia sedar yang sia mimang patut terima tu semua sebab sia tidak mampu untuk bertindak sebagaimana yang sia rasa. So jangankan orang lain, orang yang sia sayang tu pun tidak akan pecaya yang sia sayang sama dia berdasarkan apa yang sia sudah buat. So walaupun sia balik2 cakap sama dia yang sia betul2 sayang sama dia, APA GUNA? Like what I said, teda sepa peduli apa perasaan kita melainkan dia sertakan dengan tindakan. It’s the actions that make THINGS HAPPEN.

Let’s say, ada seorang lelaki ni yang memang anggap sia ni kawan istimewa dia, secara diam2. But then dia stuck dengan situasi hidup dia, dan sia pun stuck dengan situasi hidup sia. So apa yang dia ble buat adalah pendam saja perasaan dia tu dan akur dengan hidup dia. Dia tidak boleh bertindak mengikut perasaan dia sebab ini akan merumitkan situasi. So walaupun sia tau apa perasaan dia sama sia, I can’t do anything about it sampailah dia yang buat sesuatu dulu. Memang lah, dalam situasi hidup manusia ni kan, bukan semua perkara kita boleh buat. Kita bukan hidup seorang. Kita ada banyak hati untuk dijaga. So adakalanya, memang inilah yang TERPAKSA kita buat. Kita terpaksa bertindak tidak selari dengan perasaan dan kemahuan kita.

Then suddenly something comes to my mind. You guys tidak rasa RUGI kah bila kita tidak dapat bertindak mengikut kemahuan kita? Apa gunanya mengimpikan sebutir bintang itu kalau kita tidak pun menyimpan harapan untuk mencapainya satu hari nanti? Bukankah kemahuan kita tu kita perlu kejar dan capai? Ya, sia tau yg bukan senang untuk capai setiap kemahuan. Tapi alangkah bagusnya kalau you can even start somewhere, kan? Masalahnya, orang cuma tau merasa itu dan ini tapi itu semua hanya dipendam dan tidak disertakan dengan tindakan. So akhirnya…diri sendiri juga yang terluka sebab consequences hanya melihat pada perbuatan kita.

Kalau kita memilih untuk terus memendam dan melakukan tindakan yg tidak selari, kita kena paham dan sedar bahawa…

Apa yang kau rasa tidak akan memberi kesan atau makna pun pada sekeliling kau. Sama ada kami dengar atau tidak apa yang kau rasa, tiada beza. Yang kami tau, sama ada tindakan kau tu selari dengan perasaan kau ka tidak. Then and only then, you can make a difference to your life and the people around you.

Tidak hairanlah bila sia kena tanya oleh kawan lelaki sia yang tertentu, “What do you feel about me?” Sia mimang malas mau jawab. Dipendekkan cerita, sia mimang tiada jawapan untuk itu. Sebab sia tau, apa yang sia rasa tu teda makna pun ba selagi sia memilih untuk berdiam diri saja dan tidak buat apa2. So sia selalu jawab dorang, “It doesn’t matter what I feel.”

Dan begitu juga dengan sia sendiri. Sia pun malas sudah mau dengar madah pujangga berjela-jela. Sebab mcm yang sia cakap tadi, what you feel is not important. It’s what you do that says it all :)

Thursday, June 11, 2009

The Victim Of Birthday Bonus

You guys know ka our dear telcos yang bagi free call for 1 week to the birthday person, with the condition that the number mesti termasuk dalam list favourite orang tu. At least Celcom is implementing this for years now. Which is Nice!!!

Let’s say, sampai sudah kamurang punya birthday. Then masa tu juga la sibuk dan teda masa mau call, nda rasa rugi ka tidak guna itu free call untuk 1 minggu? Yang paling mengena adalah sama couple yang sedang hangat bercinta, yang sentiasa mencari ruang untuk contact each other. Tidak boleh berenggang. So peluang tu akan digunakan sehabis-habisnya la tu. Call Till You Fall! Erkss. Hehehe. Tapi pandai juga itu telco ba. Dorang tau juga yang bukan semua orang ni suka call atau ada alasan untuk call orang lain untuk cerita panjang2. Or the worst case is, orang yang tidak suka call pun, akan cari alasan untuk call orang2 dalam favourite list dia, hanya untuk guna itu free call.

Cakap pasal ni, sepa sangka pula benda ni akan bother someone like me kan?

I received a phone call dari my cousin ba tadi. Tidak pernah2 pula dia bukan main selamba cakap di phone mcm tidak kejar masa. Sia pun jadi hairan bin ajaib. Masa dia call tu, sia mimang sedang buat kerja. So sia melayan lagi phone dia sambil buat kerja. I have nothing much to talk to her ba tu, sebab timing pun tidak ngam masa tu. Guess what? She’s using the birthday bonus la ba that! She said that my number is in her 8Pax, but my sister tidak. If only she puts both of us there, maybe she could try to see if my sister can entertain dia punya call yang saja2 untuk guna itu free call. Hahahahahaha.

Then sia pun nda juga sanggup cut itu call dia, so sia layan ja la. Sia prefer that she comes to my workplace and we talk face to face. Sebab I rarely cakap di phone dengan my close cousin mcm dia – really nothing to talk about ba. So bila dia sedar sia bz, dia cakap, “Okay tonite la sia call kau lagi.” Then I went, Okay… But bila sampai sudah malam, sia bertambah malas mau receive any call sebab I’m too tired ba. Actually, I have exceptions too. Ada a few names in the list yang I don’t mind to get phonecalls from. *giggles. But thinking yang my cousin hanya mau guna itu birthday bonus saja, makes me think that it’s only taking my time for nothing ba. Mentang2 la some people think I’m a stress therapist, tidak semestinya kamurang guna itu birthday bonus untuk call sia ba kan??? *Lols. Aduiii, tension juga sia tadi. I definitely don’t want to wait untuk itu call sebab I have better things to do, like resting so I put my phone in Silent mode and went to nap. Lepas tu bangun tengah2 malam nampak miscalls. I sms-ed my cousin that I slept early so “talk nanti2 sajalah” but then she balas me, “It’s okay, esok malam lah I call you” Errkksss…aduiii, belum pula terlepas bebanan sia ni oh!!! Hahahahahahahahaha

Am I a victim of birthday bonus ka this? Seems like Yesss kan? *Lols. I don’t mind juga kalau timing tu ngam, ini tidak. It’s the busy season for me ba this. Sedangkan sentiasa ada saja kawan2 sia yang akan steal my time untuk bawa cerita, sampaikan stuck my kerja. Lepas tu, kana book lagi di phone gara2 itu birthday bonus. *Lols. Funny pula sia rasa. Kalau 1 pun sia nda ble handle, mcmana kalau lebih dari 1 orang put sia dalam 8Pax dorang and jadikan sia victim untuk dicall masa birthday bonus dorang? Sia kubit la kamurang satu2 ni wooo.

Bagus sia buat ini auto-answer. Sesiapa yang call sia semata-mata untuk guna itu Birthday bonus tidak akan dilayan dan hanya akan dilayan selepas itu birthday bonus habis. *Lols. (Ya, supaya korang jangan cakap sampai 1, 2 jam sedangkan teda topik. Na pasal2 sia lagi yg bercakap sorang nda henti2. Kamurang pikir nda panat kai tu?)

(Hahahahahahahahaahahahahahahahhaahha. Lucu ooo kan)

:PP

Tuesday, June 9, 2009

Lidah Buaya Bercabang Tiga

Lidah buaya bercabang tiga – apa tu? Sejenis tumbuhan?

Tettt… Wrong answer!

This statement merujuk kepada sifat bercabang tiga yang dimiliki oleh lidah seorang buaya. Nah, apa macam tu? Boleh imagine ka?

Memang selalunya kalau sia menulis mcm ni, sia memang kegeraman lepas mendengar luahan hati kawan2 sia. Kamurang judge la sendiri ni hal.

Alkisahnya seorang kawan perempuan sia ni, couple with a guy. And then disebabkan jarang2 jumpa, nda lama tu break la. Ini lelaki ni kaki pujuk. Macam2 dia buat to make this friend of mine sambung balik sama dia. So terpujuk la juga hati kawan sia ni. So once in a while kawan sia ni balik kampung dia, sempat la juga jalan2 pegi town dengan that guy.

Tiba2 makcik lelaki tu limpas dorang and cakap, “Eh, bukan kau ka yang baru tunang tu?” Then kawan sia ni tekejut habis. “Aiks, kenapa makcik kau tu cakap macm tu?” The guy said, “Dia salah orang ba tu, abang sia ba yang baru tunang tu.” Temberang punya temberang, akhirnya pecah tembelang. Akhirnya “Ya, mimang sia baru tunang minggu lalu. Tapi ini BUKAN KERELAAN sia. Itu perempuan kenalan baru yang balik2 datang rumah so mama bapa sia suruh tunang sebab nda manis dipandang.” Oleh kerana kemanisan mulut itu lelaki, kawan sia ni pun mendengar mcm patung bernyawa. SHE BELIEVED. Lepas beberapa bulan, masa tu kawan sia sudah balik ke bandar untuk kerja, so she received a call from the guy. “Sia mau kawin sudah minggu ni.”

Terkejut lagi kawan sia ni. “Apa??? Kau cakap kau terpaksa ja tunang sama tu perempuan. Apa sudah jadi ni?”

Lelaki tu cakap, “Ini semua bukan kemahuan sia. Sia terpaksa ja ni. Jangan kau bimbang ok? SIA AKAN KASI CERAI TU BINI SIA TU LEPAS KAMI KAWIN. KAU TUNGGU SIA, OK? KAU LA PEREMPUAN YANG SIA SEBENARNYA SIA SAYANG. KAU TUNGGU SIA KASI CERAI DIA.”

Sia yang mendengar kawan sia bercerita ni pun hampir nda percaya apa yang sia dengar. Sia tidak tau apa mau cakap sudah dengan kawan sia yang sedang bercerita tu. Dalam hati sia bertanya, “KAU WARASKAH?”

Then pada hari persandingan dia tu, dia sempat lagi call kawan sia ni,

“Sia mau bersanding sudah ni. Sia betul2 tertekan. Sia harap itu perempuan adalah kau. Sia harap kau tunggu sia, kita akan sama2 juga ni nanti. Kau tunggu ja sia.”

Kawan sia meneruskan peranannya sebagai Cik Patung Bernyawa. Dia telan BULAT2 itu cakap lelaki. Again, sia nda sabar mau tanya dia, “KAU MASIH WARASKAH?”

Then selepas kawin, dorang masih contact lagi mcm girlfriend boyfriend. Lelaki tu asyik bercakap kata2 cinta yang dia la perempuan yang betul2 dia pernah sayang seumur hidupnya. Kawan sia ni pun automatik bermain cinta dengan lelaki yg berstatus laki orang. Tapi memandangkan itu hubungan jarak jauh guna sms dan call saja, so seolah-olah perkahwinan lelaki tu nda pernah wujud. So what’s the next breaking news?

Itu bini lelaki pregnant. Whoaa…cakap tidak suka, cakap mau kasi cerai, mengandung pula? “Ya, bini sia pregnant sudah. Tapi sia langsung nda cinta sama dia. Kalau sia tidur sama dia, sia imagine sia tidur sama kau. Jangan kau bimbang, sia mau kasi cerai sudah dia tu.” She Believed.

Macam kena gelitik saja sia dengar kawan sia cerita. Betul2 sia nda tahan sudah untuk tanya dia, “KAU PASTIKAH KAU WARAS?”

Menabur janji nda henti, kawan sia ni akhirnya membuktikan yang ya, dia masih WARAS. Akhirnya dia berani untuk cakap. “Dia janji macam2 dengan sia. Sia di sini keseorangan. Dia hari2 ada bini dia kasi kawan. Macam orang bodoh pula sia dengar cakap dia selama ni. Dari dia tunang sampailah bini dia pregnant. Bodohnya sia dengar cakap dia. Last2 sia cakap sama dia, Sorry, sia nda boleh tunggu kau lagi.”

Then sia cakap, “BARU KAU SEDAR?”

Syukur la dia sedar!!!!!

Berapa banyak janji lagi kau mau dengar sebelum kau sedar? Sia punya percaturan simple saja. Itu lelaki kenal dia sebelum dia kawin. Sebelum dia tunang dan kawin pun dia sudah ada hubungan dengan kawan sia. Pilihan berada di tangan dia sejak mula lagi. Tiba2 mau bertunang dengan orang lain pula. Kau berani cakap yang, “Ini bukan kerelaan sia”? A$$hOl3 laa cakap macam tu. BODOH betul. Kau punya tangan kaki kana ikat ka masa tu tunang? Ahaaa, itu masa tunang. Lepas tu nikah, sanding… sepa yang lalui tu semua? Ada tangan kaki dia kena ikat ka masa tu benda berlaku? Ada mulut dia kena jahit atau kena gam? BODOH betul punya cerita. Jangan kau sibuk cakap mau kasi cerai itu bini sedangkan perkahwinan pun belum berlaku masa dia cakap tu. STUPID punya lelaki. Kalau awal2 cakap nda suka, JANGAN KAWIN langsung ba!! PAHAM? Itu pun tidak boleh pikir ka geng? Haiyoooo…cerita2 begini bikin panas telinga sia ba. KEBODOHAN tahap gaban. Then, what now? So teruskan condemn ini lelaki kah?

Oklah!! Be fair. Itu lelaki sudah asshole macam tu. Apa la sia buli buat, kan? Apa la kau buli buat kan? So haruskah kita terus teriak itu bukit? Pandai bergerak ka itu bukit kalau dengan kita teriak? Nahhh… then solution dia mcm ni.

Kau sebagai perempuan yg KENA PANDAI. Sudah dengar cakap2 nda masuk akal mcm tu, jangan jadi Cik Patung Bernyawa yang telan saja apa dia cakap. Guna la ba akal tu sikit. Kalau dia single and kasi kau harapan, LOGIK la ba juga. Ini kes lebih teruk daripada ada scandal dengan laki orang. Sebab ini lelaki sudah ada hubungan dengan kau sebelum dia kawin, then masih lagi pilih untuk kawin dengan orang lain. Pasal apa? Pasal mama bapa dia suruh? Jangan pakai itu alasan lapuk la di zaman ni. Kalau lelaki yg guna alasan kawin “sebab mama bapa sia suruh”, sia nda tau apa lagi yang dia mampu buat untuk hidup dia sebab benda ni pun dia nda mampu buat. Alasan taat atau mau jadi “anak baik” itu semua tidak relevan dalam kes ini sebab itu bukan mau jadi anak TAAT tu, tapi mau jadi SETAN – sebab mau kawin anak orang hanya untuk kasi cerai. BODOHHHH betul!!! Sia sudah tidak mampu untuk melayan cerita kebodohan melampau ni.

Apa yang kawan sia buat tu betul. Tapi sia harap dia sedar dan jangan termakan lagi dengan cakap2 kosong. Apa pun sia tetap respect kawan sia tu sebab dia setakat terima tu cakap2 saja dan tidak buat benda lain yg lagi bodoh dari tu macam bagi kehormatan dia sama assHoLe yg macam tu. Cuma adalah lebih baik dia tidak spend begitu byk masa mau layan omong kosong yang datang dari lidah bercabang teda insuran macam tu.

Guess what? Sekarang sudah almost 2 years tu hal, itu lelaki tidak pun kasi cerai bini dia. Tolong lah sedar kawan2 ku sekalian. Ini salah satu buaya yang lidahnya bercabang tiga. Masih ragu2 lagi?

Yes, sia paham. Kita ni cuma perempuan. Nanti kamurang ungkit pula sia punya post yang bertajuk “Kalau Hati Sudah Suka”, nah mula la kamurang kasi jadi alasan yang kamu tidak mampu menepis tu rasa sayang tu. Yes, MEMANG PUN susah! So dari awal lagi jangan terjebak sama benda2 mcm ni. If things are not meant to be, I guess you have to let it go before it sticks to you and becomes part of your flesh just to find out you have to let it go in the end. Masa tu mimang macam kana kuyak2 ja tu isi kamurang. I Understand, OK??

Ini barang kena bijak sekali saja, pada peringkat yang betul, then semuanya boleh berjalan dengan baik. Less complication. Kalau kena menangis dari awal, nangis la dulu sementara air mata tu belum lagi tukar pegi darah. U get what I mean?? Sakit tu memang sakit, tapi sekarang ni choice kau cuma dua, sama ada kau mau Sakit atau Sangat Sakit. So? Masih lagi ragu2 mana mau pilih? You gonna shock the hell out of me, ladies!

Cerita tu sia baru dengar kemarin. And then, tadi pun ada lagi satu cerita gila. Mcm ni juga dia punya pattern. Another friend ni found out secara “tidak tersengaja” yang kekasih gelap dia ni baru ja tunang KEMARIN!!!! Yes! Sehari sebelum tu baru juga lelaki tu pujuk2 bawa tinguk wayang, tapi kawan sia tu menolak sebab nda ngam timing. Gara2 terserempak dengan adik lelaki tu tadi, sewenang-wenangnya saja dia cakap yang abang dia baru ja tunang kemarin dan mau kawin sudah hujung June ni. Kawan sia ni pun macam kana karen ja dengar tu cerita. Kaku tidak tercakap apa2. Satu hal pun tidak pernah keluar dari mulut tu lelaki yang dia pok mau tunang sama perempuan lain. Sedangkan teman dia bersms dan berseronok tu adalah kawan sia ni. Entah bila pula dia ada masa untuk perempuan yang satu lagi tu yang sekarang sudah jadi tunang dia. Gila punya cerita ni semua. Kalau tidak terserempak dengan adik lelaki tu, confirm la kawan sia ni akan kana tipu entah sampai bila. Kawan sia tu tidak dapat tapuk kesedihan dia. Mata dia terus berair-air. “Kenapa dia mesti bohong sampai mcm ni?” The last time yang dia ingat, lelaki tu berapi-api mau bawa dia kawin, tapi kawan sia ni pun sudah ada kekasih lain. I’ve told you itu lelaki cuma kekasih gelap dia ja. Aduiii, bodoh punya cerita!!! Bila sia nampak dia punya air mata bergenang di mata dia, sia simpati juga. Sia cuma nasihat satu hal ja sama dia. “Sepatutnya dari awal lagi kau jangan biar diri kau terjebak dengan hal ni”. Nama pun kekasih gelap, WHAT DO YOU EXPECT?

Bila sia pikir2…apa2 hal pun semuanya adalah bermula dari diri sendiri. Teda sepa yang paksa kau untuk berada dalam satu hubungan. Kau bukan robot remote control ba, paham? Kita berada dalam satu situasi yang messy adakah berpunca dari satu keputusan yang kita buat. Yes, we make mistake. Sia sendiri pun make mistake juga. Jangan pikir sia punya jalan hidup ni indah belaka. Sia pun ada macam2 dugaan juga. Sia pun kadang2 hilang kewarasan jua mcm kamu. Sia pun boleh berada di tempat kawan2 sia yang dilukai tu. Sia sedar di mana sia berada dan apa risiko sia kalau sia berada dalam satu2 perhubungan tu. But sendiri mau ingat la. Kalau tidak mau terluka dengan lebih teruk, kena berani buat keputusan yang akan make a difference. But buat keputusan berani pun belum confirm yang terbaik untuk kita. Ini semua satu risiko. Mimang ini la kehidupan. Sepa cakap hidup tu senang ba. Tapi yang penting kau tau apa konsep kau. What’s your best priority? Kalau kau nda kisah dilukai balik2, bahh…dipersilakan ba geng!

Jalan ke mana pun, akan ada onak dan duri ba. Dalam konteks relationship yang berdasarkan cakap2 kosong ni, berdasarkan nafsu dan keseronokan sementara – is already a bad sign ba. Kalau kau mau carry on, fine…apa2 hal tanggung sendiri. Jangan jadi COWARD. Berani buat tapi bila terima akibat, mula la membabitkan orang lain. Kalau kau mau pecaya tu lidah bercabang kepunyaan buaya ntah apa2 tu… GO AHEAD. Bagi la diri kau peluang untuk buat kesilapan dan terluka. Fine. But how long? How many times? Tahan ka badan kau tu rasa macam isi kau kena kuyak2 ja? Aiyooo, berapa kali mau cakap wooo…

Sendiri mau ingat la!!! Haiyaaaa

Warning: 256, again, please control your composure and be polite in your own blog. Thank you. (*Lols)

Hitleap

Free Traffic

AddMeFast