Statcounter

Tuesday, February 10, 2009

Let's Cook Mi Goreng Dim Sum with Twofivesix[256]

Sia ni suka ba masak memasak ni. Cuma sia sangat2 jarang sudah masak macam2 makanansebab 1. Masa 2. Mood 3. Selera - Nah, kalau tiga2 benda ni ada, baru sia pi masak. Sejak dua, tiga hari ni, sia ada lost sikit tentang apa mau makan. Then this morning, sia terbangun awal, before 5 AM, so sia terpikir mau masak something today, iaitu Mi terajun - The 256 way. *Lols. Terajun tu terajun juga, tapi mesti terajun yg sedap dimakan. :P

Mi hoon sia pakai yang biasa punya. Sebab mi hoon biasa senang serap flavour. Sia punya cara kasi lembut mi adalah dengan kasi panas air, dan terus kasi masuk tu mi.Proses ni penting sebab kalau terlampau lembut pun nda bagus, kalau terlampau keras pun nda bagus. Nanti jadi Mi Dawai tu. So itu air cukup2 panas ja sudah kamu off api, and gaul tu mi to make sure semua bahagian lembut secara rata. Itu air korang buang and then cuci tu mi sampai la itu air dia jernih.

Slice itu bawang putih dan bawang merah. Sia ni nda suka tergigit bawang so sia guna 1 biji untuk satu jenis, cukup la.

Ini adalah Dim Sum segera. Sebab kalau mau tunggu defrost lain2 macam ayam atau udang, mimang nda sempat. Actually, itu lah reason why I use this instant dim sum. Slice itu dim sum nipis2.

Ini packing dia for that Dim Sum. I think, the only frozen dim sum yang sia biasa nampak di mana2 supermarket. Price dia dalam RM15 ke atas untuk satu paket.

Kasi panas minyak and then taruh tu bawang. Yang penting itu bawang punya wangi keluar sudah dan nampak sikit2 warna perang - so this is when I kasi pecah satu telur terus di minyak tu. Itu telur cannot terus2 u guys kasi hancur, mesti tunggu dia masak sikit dulu, ada bahagian yang keras and then baru kasi mix2 dia. If you guys terlampau cepat gaul nanti ilang tu struktur telur tu...ancur semua. Nda best. heheheh :P

Taruh Sos Oyster Maggie dalam kuantiti yang "buli-bulilah" - consider that kemasinan ini masakan akan datang daripada ini Sos. So pandai2 la u guys. Ikut taste masing2.

Gaul2 dia and make sure itu sos sudah masuk dalam tu telur. This is important. Sebab telur ni akan resap tu sos dan actually gives a better taste sama tu makanan korang IF itu kemasinan Oyster kena datang dari tu telur, paham ka? So if you guys nampak mcm sebati sudah.... then,

Taruh tu dim sum tadi. Dalam kes ini, sia taruh tu dim sum kemudian sebab itu dim sum actually sudah masak sepenuhnya ba tu, kena kukus pun boleh, so bolehlah taruh kemudian. Mix2 lagi dalam 2 minit macam tu la.

Nah, sekarang, taruh tu mi. Sia mix2 supaya itu minyak sudah meliputi tu mi. Sia pakai sudu ja supaya sia dapat control. Kalau pakai tu sudip mimang terabang tu mi tu sebab itu periuk bukan besar pun. hehehehe. This will take a few minutes. Kalau buli, make sure semua tu bahagian mi sudah kena tu minyak. Sebab, kan minyak tu yang kasi masak dia. Kalau nda, ertinya ada bahagian yang tawar dan "tidak masak".

Lepas semuanya okay, then it's time to put the kicap lemak manis Hablal. Actually ni kicap kan sangat sedap tau, that's why we have been using it for years now. Kicap ni dia lebih kepada rasa manis. Actually, without the kicap pun, itu mi buli makan sudah, tapi since this time sia tau sia mau taruh tu kicap, so sia taruh tu Oyster kurang sikit la. So ini kicap kasi lengkap tu rasa yang "belum cukup" sama ni mi. Sia ni orang yang tidak berapa sudah masin, so I don't put a lot.

Ini la dia Mi Goreng Dim Sum yang sia masak pagi ni. Ada ba ni yang kurang, iaitu cili merah. Mungkin lama sia nda masuk dapur kan, so my parents tidak terpikir mau simpan tu stok cili merah. Sebab sia ja ba yang selalu guna tu benda kalau memasak. Tapi itu cili merah bukan setakat untuk kasi lawa ba tu, dia untuk kasi taste juga tu. You guys smell pun berselera sudah that. Tapi memandangkan teda tu cili ni ari, tidak bermaksud I cannot enjoy this meal! :PP

Sebab sia kejar masa, mimang ini mi kira express juga. But I took about 40 minutes juga di dapur. Apa pun, sia tau ini mi goreng mesti habis sudah ni kalau sia pulang nanti, sebab sia jarang masuk dapur sudah kan, jadi sekali-sekala sia masuk dapur, bila lagi mau makan tu masakan terajun sia tuu. *Lols.

Sekian, terima kasih.

Dengan itu, dengan segala hormanya sia mau sambung kerja sudah sekarang. *Lols.

NOTE: Baiklah kawan2, nanti sia masak yg heavy2 lagi sia akan share with you guys kalau sia terbawa sia punya camera la ah. Hehehehehehe

4 comments:

Anonymous said...

1.masa 2.mood .3 selera <----- ko terpaksa kena buang ni tebiat lain kali bila ko begelar mommy :))
MOOD memasak tersangat penting kalo masak utk anak sama laki...sbab!! dr mood juga tu masakan akan jadi racun!!<--- menurut pakar lahh ekekekke.. bah bila ko pos lazu utk kamiurang momom ni menu ?? :D

Twofivesix256 said...

heheheheh. Laling, nanti I masak fresh for you ah. Kita dua ja kasi abis satu periuk. *Lols

Anonymous said...

sia suap ko pastu ko suap sia yeaaaaaahaaaaa!!!boladarz ni purut sia gia,kisi tu periuk ko utk muatkan purutku neh :))~~~~~

Twofivesix256 said...

Hahahahahahahahahha laling... lucu oo kau ni. Ya la tuu... me pakai tu kawah la ahhh... *Lols