Monday, February 9, 2009

Lelaki Sabah Memang Hensem2, Tapi...

Sia masih lagi ungkit2 ni cerita walaupun sudah bertahun-tahun lamanya. Sia masih ingat, masa tu masih sekolah. Ada ni room mate baru, dari Semenanjung. Time tu, mimang dia sorang ja Semenanjung yang masuk dalam bilik kami tu. Tapi dia ni bukan alang2 punya student. Straight As achiever tu. Bapa mama dia pun dua2 professor.

Mentang2 la dia tu baru juga sampai di Sabah, macam2 la kami tambirang sama dia. Ajar2 dia words yg funny. Selalu juga kami tanya2 dia pasal hal2 di semenanjung, pasal kebiasaan dorang, org2 dorang…semua tu la. Since kami di tempat sendiri, so kami ble la cakap besar sikit. Sikit2 mau kasi banding.

So ada sekali tu, kami mcm main2 ba suruh dia mengurat ni satu org student lelaki. Kami saja2 kasi main2 dia. Maybe dalam diam, dia actually suka ba juga tu. But manala dia mau show kan. So entah macamana boleh terkeluar cerita pasal lelaki Sabahan ni. Berabis kami mau dia cakap yg mimang lelaki2 di sabah ni hensem2 ba. Nda susah pun sebab dia terus setuju! Dia cakap…

"Ya memang betul. Lelaki Sabahan ni memang hensem2 tapi…

Perempuan dia… cantik lagi perempuan Semenanjung la. "

Apa lagi, kami yang tidur2 di katil pun bleh terbangun ba. *Lols. Inda puas hati ni.

Terus dengar2 la dorang teriak sama dia dari setiap penjuru. Semua memprotes ni bah! Hahahahaa.

Kami pikir dia main2, rupanya dia serius. Dia cakap

“Sebab kamu ni kebanyakannya campuran ba. Mata kamu semua sepet2. Tidak asli. Kalau di semenanjung, rupa dorang asli, so pasal tu kecantikan dorang lebih menyerlah.”

Tapi speaking of Sabahan and mata sepet, memang perkara biasa kan?

When I studied at PJ, dorang suka2 ja anggap kami Chinese sebab that typical mata sepet. Dorang tidak boleh categorize kan muka exotic orang Borneo ni dalam kelompok lain. Sebab, dorang cuma tau, sama ada Melayu, Cina atau India ja. Dan memandangkan Tagalog sudah berleluasa di sana masa tu (populasi yg membanjiri KL di merata-rata) dengan mudahnya dorang akan mistaken us as Tagalogs. Cos that exotic looks yang menampakkan we are Anything but Malays or Indians.

So apa macam perempuan2 Sabahan? Patutkah pasal mata kita sepet ja kita dilabel sebagai “kurang original”? *Lols. Bukankah muka exotic ini yg jadi kebanggaan kita? Mata sepet kita ni yang actually bagi kita keunikan! Hehehehe. Paduli la apa dorang cakap ba kan. Anyway, mimang betullah yang sangat2 senang cari lelaki Sabahan yang kiut2. They are everywhere!

Jadi syabas diucapkan kepada lelaki Sabahan yang hensem2 dan kiut2…kekalkan lah kekiutan kamurang tu ah! *Lols

8 comments:

ulal said...

uinaaaaaa mandak sabah nda lawa dorang bilang?????sodangkan maksik maksik kat kabun sayur pun d nampak siksi(ngan tu suntil malakat siring beber) apa lagi kalo pasal anak buah durang!!namaw sakap basyal lah sia.kompom maleleh liur durang sampai lantai kalo pandang lama2 ni mandak sabahan <- termasuk sia jua lah!! <- camna smokey!! sutuzu jua ko sama sia ??? wkakwkakkwkakakakaaaa

AngeL BeaR said...

oit oit....mandak sabah lawa/cute kaw kaw ok~~~ pasal kita selalu kena mistaken as pinoys, indo, chinese...byk campur2 coz that shows kita ada perpaduan kaum...ndak mcm certain ppl who only wants to marry their own race..pasal tu ndak berkembang~~ hybrid ba kita ni..miakakakakakaa~

ps: durang jelos ba tu..belum lagi termasuk sana dalam long pasia, tambunan, sook....baru ndak terduduk durang... =p

NaNtung said...

ni kali sa mau komen.. kwkakkaka.. ya ya lelaki sabah memang hensem (sebab sa urang sabah) wkakakk!! memang kalau orang yang bukan dari tempat kita sendiri memang ada jak sesuatu keganjilan di mata durang. Lelaki kawan ko tu kan, sudah tebiasa ba tingu mandak d tempat dia sendiri, itu la tu suka2 di p komen mcm tu, tapi.. cuba we ask lelaki dari Sabah perbezaan mandak semenanjung sama mandak sabah memang durang akan pilih mandak sabah jua yang paling lawa/cantik/beutiful.actualy keadaan tu sama saja saling komen mengomen diantara satu sama yang lain. we ask la sabahan guy pasal mandak dari tempat lain memang durang akan komen sebab durang pun nampak keganjilan, sebab tia biasa nampak....jadi to all sumandak2sabahan tu.. jgn la kamu risau.. sebab tidak ada keganjilan atau keburukan yang ada pada diri kamu tu kecuali kamu tia yakin pada diri sendiri.. ermmm

kalau bagi saya, terus terang la kan ?? mandak sabah mimang lawa2 semua expecialy mandak dari tempat saya sendiri sumandak Penampang.. wkakkakakaka... yang tempat lain pun lawa juga arrr?? and kalau mandak semenajung bagi sa kalau yang mcm ada mirip2 muka sabah baru sa bilang lawa kalau yang 100%tu i will say ok laaaa.. wkakkakaak

Anonymous said...

hehe... its my turn 2 comment k.. hmm.. mmg lelaki sabah ensem2 beb! sia sindri akui sia mimang bangga jadi anak sabah beb! sapa sakap mandak sabah tia lawa owhh!! membe2 semenanjung sia aa sindri sakap mandak sabah lawa ooww putih2.. leleh liur durang tinguk mandak sabah.. ekekek.. u know y she said mandak sabah nda lawa coz byk mix? coz she's so jelouse.. LOL.. apa2 pun skali lagi sia cakap aa.. sia bangga jadi SABAHAN...

wada said...

hey..first time comment ni..
huhu..
saya rasa perempuan semenanjung n sabah dua-dua pun cantik.
fair and square.
hehe

misss said...

Hahahahahaa..lelaki sabah memang bha..sapa mw tanding..PM Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pn x dpt tanding lo..hidup org sabah..wakakakaka..dorang ckp mandak sabah x lawa?? Org luar dtg sabah bt pa??mw cari sumandak org sabah bha kn..NAHH!! durg ckp x lawa tapi selalu kena kejar peminat...tp x taw larr peminat 2 sapa??pilak kali..Hahahahahahaha...

LoLy_tRisYa said...

uina..sis hwo said dat mandaks sbaha lawa2???i tapap kepala dia...hehe...lawa bha mandaks sabah..nti i buat page tntg mandaks sabah!!syabas for u sis..mmuuaahhssss...

Dahli Ana said...

Btl bh 2 smua gdis sbh smua nya cntik2.mata sipit 2 yg cntik dripda mata bulat,di semenanjung pompuan dia buruk2 kulit pun xseputih kulit org sbh.but what ever gdis lg cntik dripda gdis semenanjung....

Hitleap

Free Traffic

AddMeFast